Voorkom deze vijf fouten bij de aanschaf van een elektrische fiets
Een e-bike vergt een flinke investering. De goedkoopste modellen kosten al snel 1000 euro, terwijl je voor een duurdere tot wel 5000 euro neertelt. Het is daarom goed om na te gaan of de fiets waar je oog op viel wel echt bij je past. Vijf blunders om omheen te fietsen.
Misser 1: helemaal niets snappen van de techniek
Om je niet de eerste de beste fiets te laten aansmeren, kun je je het best een paar technische basisbegrippen eigen maken. Je hebt immers niets aan deskundig advies van een verkoper wanneer je helemaal niets snapt van zijn uitleg. Zo zal zeker de accu ter sprake komen. Deze bepaalt hoelang de fiets ondersteuning kan bieden alvorens je opnieuw een laadpunt moet zoeken, of op eigen kracht verder moet trappen. De batterij speelt dus een sleutelrol: hoe groter en hoe meer watturen (Wh), hoe verder hij je zal kunnen brengen. Het aantal watturen verkrijg je door het voltage (V) van de accu te vermenigvuldigen met het aantal ampère-uren (Ah).
Misser 2: geen maatwerk vragen
Bij de aankoop van een e-bike, dien je je af te vragen waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Wil je er in je vrije tijd heuvels en dalen mee trotseren, dan heb je wellicht andere behoeften dan wanneer je hem zal gebruiken om de dagelijkse kilometers naar je werk te verlichten. Naast de batterij speelt de motor hier een belangrijke rol, want de positie ervan maakt de fiets meer of minder geschikt voor glooiend terrein. Een voorwielmotor is goedkoper, maar zal je enkel goed ondersteunen op vlakke wegen. Verlang je hulp bij het beklimmen van hellingen op bijvoorbeeld vakanties, dan heeft het zin wat meer te betalen voor een exemplaar met een middenmotor.
Misser 3: je blindstaren op de actieradius
Laat je niet verlekkeren door een verkooppraatje over een fenomenale actieradius. Die is immers sterk afhankelijk van de manier waarop je de e-bike gebruikt. Hoe vaak je de assistentie inschakelt, de staat van het wegdek, de stand van de wind en je eigen gewicht oefenen invloed uit op de werkelijke actieradius van de fiets. Ook de kwaliteit van de batterij speelt een rol, want de actieradius neemt af met de leeftijd. Een standaard batterij is na 4 à 5 jaar aan vervanging toe wanneer je de initiële actieradius wilt behouden.
Misser 4: niet grondig testen
Een andere fout die veel mensen maken is klakkeloos geld op tafel gooien zonder de aanwinst eerst getest te hebben. Vergelijk het met de aanschaf van een auto: die probeer je ook uit alvorens je deze besluit te kopen. Vraag dus aan je fietshandelaar of je het beoogde exemplaar even kan lenen. Dit is zeker niet ongebruikelijk. Er zijn ook speciale demodagen van dealers en fabrikanten en zelfs complete experience centers om elektrische fietsen uit te proberen.
Misser 5: service en garantie vergeten
Hapert je e-bike, kan het soms moeilijk zijn een fietsenmaker te vinden die bereid is hem te repareren en hier geen weken de tijd voor neemt. Zulke frustraties krijgen geen kans wanneer je kiest voor garantie en onderhoud bij de aankoop van je e-bike. Daarnaast is het verstandig een verzekering te nemen. Ook is het verstandig om te investeren in een degelijk extra slot, ook al laat je je fiets nooit langer dan een paar seconden alleen. Helaas zijn elektrische fietsen ook bij dieven erg geliefd.
Tot slot: een Speed Pedelec is geen elektrische fiets
Wanneer je van plan bent om een elektrische fiets te kopen, koop dan niet zomaar een Speed Pedelec. Deze fietsen mogen tot maximaal 45 km/u ondersteuning geven. De meeste modellen halen dat echter niet en kennen een cruise snelheid tussen de 39 en 42 km per uur. Toch is het voor de wegenverkeerswet een bromfiets, waardoor je niet op fietspaden mag rijden, maar (zeker in de bebouwde kom) op de gewone weg tussen het overige verkeer moet rijden. Ook is deze voorzien van een kenteken en moet je bij een Speed Pedelec een helm dragen en is een WA-verzekering verplicht.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van auto's en mobiliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oprichter Stella: ‘Het is stuivertje wisselen met Gazelle wie de meeste e-bikes verkoopt’
Stella groeide dankzij een uitgekiende marketingstrategie in tien jaar uit tot een van de grootste e-bikefabrikanten in Nederland, met een omzet van ruim 100 miljoen euro. In Nederland loopt het bedrijf nu tegen zijn grenzen aan, zegt oprichter en directeur Daan van Renselaar. -
Geen woorden maar laden: het aantal laadpalen langs de snelweg gaat drastisch omhoog
Binnen vijf jaar moeten langs alle Europese snelwegen laadstations voor elektrische auto's beschikbaar zijn. De maximale afstand tussen twee stations wordt 60 kilometer. Ook het aantal waterstofvulpunten, met name voor vrachtwagens, moet omhoog: eind 2030 om elke 200 kilometer. -
PREMIUM
Renovatie Haringvlietbrug vordert gestaag: ‘Sneller dan dit is menselijkerwijs niet mogelijk’
Of het een beetje wil vlotten met de renovatie van de Haringvlietbrug? Bij Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel, waar al maanden met man en macht wordt gewerkt aan de nieuwe klep van de brug, vinden ze van wel. In een enorme hal worden momenteel de laatste laswerkzaamheden uitgevoerd aan het 57 meter lange gevaarte, een belangrijke verkeersader tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
Dit is een ‘flitsbunker’ en hiervoor staan ze langs snelwegen
Wie op de A28 richting het noorden rijdt, krijgt tussen Hoogeveen en Beilen een melding over een flitsbunker. Vorig jaar stond er ook een langs de A7. Maar wat doen ze precies en waarom staan ze er altijd maar gedurende enkele maanden? -
autotest
Test Suzuki S-Cross: allemansvriend met soepele omgangsvormen
Onderhuids is de Suzuki S-Cross bepaald geen fonkelnieuwe auto. Maar zijn opgefriste voorkomen, fijne aandrijflijn en prima inzetbaarheid weten zijn leeftijd goed te verhullen. Onze autoredactie heeft hem getest.