Gebruik je auto om mondkapjes te ontsmetten, zegt de universiteit van Georgia.
Volledig scherm
Gebruik je auto om mondkapjes te ontsmetten, zegt de universiteit van Georgia. © Dreamstime

Waarom een in de zon geparkeerde auto na twintig minuten compleet corona-vrij is

Auto’s warmen snel op in de zon. Zo snel zelfs, dat alle virussen binnen twintig minuten gedood zijn, zo suggereert nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia. Dus ook het coronavirus. 

Het broeikaseffect van je auto zorgt er volgens een persbericht van de universiteit voor dat zelfs bij een buitentemperatuur van 20 graden de temperatuur binnen kan oplopen naar zo’n 45 graden. Dat is al voldoende om het virus dat Covid-19 veroorzaakt snel te doden. 

Het virus blijft volgens de universiteit ongeveer een dag in leven op zaken als papier, karton. Op plastic en roestvrij staal duurt het tot drie dagen voordat het niet langer besmettelijk is. Maar bij 54 graden wordt 99,9 procent van het virus gedood binnen 20 minuten. Bij 65 graden is alles zelfs binnen vijf minuten dood. 

Wasdroger

Op een zonnige dag met 25 graden wordt in de auto al snel de 50 graden-grens doorbroken. Dat betekent dat een in de zon geparkeerde auto ook kan dienen als viruskiller voor afgeleverde pakketten, mondkapjes of andere zaken met besmettingsgevaar. Volgens de universiteit bereikt overigens ook een wasdroger een temperatuur van meer dan 54 graden. 

Bekijk hieronder al onze video's over de coronacrisis:

 1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
  INTERVIEW

  Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

  Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”
 2. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

  ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.