Waarom je moet stoppen met tanken na de klik
We komen allemaal wel eens in de verleiding om nog even iets meer brandstof in de tank te gooien. Voor een mooi rond bedrag, omdat benzine of diesel die dag iets goedkoper is of omdat we dan net iets verder kunnen rijden. Maar slim is het niet.
Een benzine- of dieselpomp slaat automatisch af als je tank ongeveer vol is. Dat is tenminste het geval als de pomp goed afgesteld is en je het tankpistool goed in je vuldop hebt gestoken. Maar zelfs dan is verder tanken geen goed idee. Maar waarom precies?
Door verder te tanken na de klik neem je het risico brandstof op te slaan op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Je kunt dan niet alleen de tank, maar ook het vulkanaal vullen. Met meer brandstof in je auto dan eigenlijk de bedoeling was, stijgt het risico op kosten.
Gevoelig systeem
Een tank van een moderne auto maakt immers deel uit van een hermetisch afgesloten geheel. Zodra je de vuldop dichtdoet, is het systeem helemaal dicht. Dat is verplicht. Er mogen geen schadelijke benzinedampen in de lucht terechtkomen. Drukverschillen worden opgevangen door een expansievat en dampen die willen ontsnappen, gaan door een koolstoffilter en komen uiteindelijk in de motor terecht, waar ze verbrand worden.
Dat hele systeem is berekend op benzineverbruik en brandstof die - zoals alle vloeistoffen - op basis van temperatuur krimpt en weer uitzet. Dat zogeheten Evap-systeem is gevoelig. Dat moet, omdat het met uitstoot te maken heeft. Je auto zal alarm slaan zodra er ergens in het systeem een gaatje ontstaat of als de efficiëntie van een component omlaag gaat.
Belangrijker dan het oranje verklikkerlampje dat op je dashboard gaat branden en de invloed op de prestaties - soms wil een auto dan niet meer starten - zijn de gevolgen voor je portemonnee. De herstelkosten van zo’n Evap- systeem kunnen flink oplopen, tot wel 1000 euro en meer.
Conclusie?
Meer benzine of diesel in de tank gooien dan normaal, is zeker niet de enige oorzaak van problemen met de benzinetank en aanverwante systemen. Maar het risico erop stijgt wel. En omdat het eigenlijk toch niks oplevert, is het misschien beter om het niet te doen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit moet je doen als je auto spontaan in brand vliegt
De wagen van een automobilist vloog afgelopen woensdag tussen Woerden en Nieuwerbrug spontaan in brand. Hoe vaak komt dat voor? En wat moet je doen als je auto ineens in brand vliegt? -
PREMIUM
Dit zijn de handigste apps voor op de fiets
Met het lenteweer in het vooruitzicht springen veel mensen op de fiets. Maar je wil niet verdwalen en wel wat zien onderweg. Met deze fietsapps kom je (bijna) altijd goed uit en mis je niks. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
Dit zijn de meest voorkomende trucs van wanbetalers bij de pomp
Het komt de laatste weken steeds vaker voor: personen die hun auto voltanken en vervolgens wegrijden zonder te betalen. De reden? Torenhoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne. Niet iedereen kan of wil zoveel betalen. Pomphouders trekken daarom de teugels aan. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
AUTO-EXPERT2
Richting aangeven op een rotonde: zó hoort het
Veel automobilisten lijken er hun eigen gewoontes op na te houden als het gaat om het aangeven van richting op een rotonde. ‘Maar is het niet zo dat je alleen bij het verlaten van de rotonde richting moet aangeven?’, vraagt lezer Marjolijn Kremer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Renault Espace keert terug, als SUV
Renault heeft een nieuwe generatie van de Espace onthuld. De auto keert dus terug, maar deze keer niet als MPV, maar als SUV. Je kunt het interieur naar wens indelen met vijf of zeven zitplaatsen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHans Teflon