Wat is het juiste gebruik van deze vreemde knop in je auto?
De recirculatieknop bevindt zich op het dashboard in auto's met een airconditioning. Hiermee kun je handmatig de lucht in de auto laten recirculeren, maar hoe gebruik je 'm op de juiste manier?
De luchtrecirculatieknop varieert in detail, afhankelijk van de fabrikant en het model, maar het symbool op de knop lijkt op de foto hierboven, of bestaat uit een cirkeltje dat wordt gevormd door drie pijltjes. Als je de knop niet kunt vinden, heb je waarschijnlijk een automatische regeling van de luchtrecirculatie.
De knop zorgt ervoor dat de toevoer van frisse lucht in de auto wordt onderbroken en de aanwezige lucht gaat circuleren. Door op de knop te drukken wordt voorkomen dat nare luchtjes in lange tunnels, files of andere situaties de auto kunnen binnendringen. Zorg wel dat je tijdig de knop indrukt, want als je de stank al ruikt recirculeert de auto de vieze lucht en dat werkt dus averechts.
Automatisch
In een aantal gevallen kan de recirculatie ook op standje ‘automatisch’ worden gezet. Sensoren in de auto meten dan de concentratie van vervuilende stoffen in de buitenlucht en zorgen ervoor dat de auto indien nodig overschakelt op het recirculeren van de binnenlucht. Ook bij eerdergenoemde, vaak nieuwe auto's zonder zo'n knop is dat soms het geval.
Verder kun je de binnentemperatuur in de zomer sneller verlagen met de recirculatiestand. Om de auto optimaal te koelen, zet je bij een hete auto na het instappen eerst even de ramen open om de hete lucht te laten ontsnappen. Daarna sluit je de ramen en zet je de airconditioning aan. Kort daarna druk je op de luchtcirculatieknop. Omdat warme lucht van buiten niet constant afgekoeld hoeft te worden, daalt de temperatuur sneller.
Kooldioxide
Het is belangrijk om de luchtrecirculatieknop uit te schakelen nadat de auto voldoende gekoeld is, of wanneer de vieze buitenlucht is verdwenen. Omdat er geen toevoer van verse lucht is, neemt de hoeveelheid kooldioxide in de auto namelijk toe. Dat kan leiden tot vermoeidheid, een slechte concentratie of een verminderde reactiesnelheid.
Op erg koude dagen in de winter of wanneer het plotseling begint te regenen, mag de luchtrecirculatieknop niet worden gebruikt om de auto sneller op te warmen. Dat gebeurt namelijk niet door de lucht te recirculeren. Wel wordt het vocht in de auto ingesloten en beslaan de ruiten.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Welke miljardair is de volgende? Oceanco levert ene na andere superjacht op voor rijken der aarde
Het begon in 1993 met De Wellesley, een jacht van 57 meter lang. Bijna dertig jaar later bouwt het veelbesproken Oceanco superjachten die ruim twee keer zo lang zijn en leverde de Alblasserdamse scheepsbouwer al 34 luxueuze parels af. Nummer 35 en 36 zijn onderweg. ,,De vraag naar superjachten blijft.’’ -
Watertekort? Waarom je sowieso beter niet zelf je auto wast
Steeds minder automobilisten wassen hun auto met emmer en sop. Dat is maar goed ook, want het zelf wassen op straat is pure waterverspilling en levert bepaald geen bijdrage aan een beter milieu. Met deze tips komt je auto brandschoon uit de wasstraat.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom wordt in tunnels het licht gedimd?’
‘Waarom dimt de rijbaanverlichting in het laatste gedeelte van tunnels, zoals in de Schipholtunnel?’, vraagt lezer Nico Stokman in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik merk dat automobilisten hierdoor soms anders gaan reageren en bijvoorbeeld voorzichtig gaan remmen.’ -
Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten
Altijd al afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies. -
Autotest
Kia EV6 GT: geweldenaar met manieren
Kia is trots op zijn nieuwe topmodel, maar de Tesla Model 3 Performance is sneller, minder duur en komt verder. Is de EV6 GT desondanks de betere auto?