Wat kies ik: een camper of toch een caravan?
CAMPERS & CARAVANSWat zijn de voor- en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan? Het antwoord hangt af van je ideeën over vakantie vieren en zeker ook je financiële reikwijdte.
Een kampeerauto kost doorgaans nu eenmaal een stuk meer dan een caravan. Ook in het gebruik, want hij vraagt onderhoud en je betaalt wegenbelasting.
Filosofie
Misschien wel het grootste verschil zit ’m in de ‘filosofie’ van deze verschillende manieren van kamperen. Camper en caravan bieden een ander soort reis en vakantie.
Met de caravan ben je op weg naar een bestemming – de volgende camping – en daar sta je dan doorgaans een tijdje. Vaak na een gevecht met de voortent, het grondzeil en stokken. Die camping geldt veelal als doel en uitgangspunt voor activiteiten in de regio. Voordeel: daar kun je de trekauto voor gebruiken.
Met de camper is de reis zélf meteen ook de vakantie. Je hebt alles aan boord en stopt waar dat zo uitkomt. Vlak plekje zoeken, luifeltje uitdraaien en klaar. Dat hoeft zeker niet per se een camping te zijn. Je bezoekt onderweg leuke locaties of mooie plekken, doet ergens boodschappen, bakt een eitje, drinkt koffie en neemt een duik in een meertje. Vaak kun je daar dan ook overnachten, of op een nabijgelegen camping. Misschien ook wel op een camperplaats bij een mooie klassieke Italiaanse stad. De sleutel is: morgen of overmorgen weer een andere plek.
Snelheid
Bijkomend voordeel is dat je met de camper in de meeste landen op de grote weg rapper kunt ‘doorrijden’ (vaak op personenauto-tempo) omdat de snelheid niet extra beperkt is. Die beperking geldt in vrijwel alle landen zeker wél voor een caravan. Feitelijk kun je met een ‘combinatie’ alleen recht omlaag naar het zuiden – lees: in België en Frankrijk – zonder boetes te vergaren wat meer snelheid maken.
Een camper rijdt zogezegd als een zware auto, dat geeft zelden stress als je je verstand gebruikt. Maar menig bestuurder heeft wél moeite met een lange en ‘scharnierende’ caravancombinatie. Ook belangrijk: in een camper kunnen passagiers onderweg – veilig in de gordels – in de cabine zitten. Zodat ze bijvoorbeeld een spel kunnen doen.
Tip
Overweeg je de aanschaf van een camper? Huur er dan gewoon eens een. Sterker nog: doe dat een paar keer met verschillende typen kampeerwagens. Het is verstandig om goed voorbereid zo’n kostbare hobby in te springen. Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van ‘camper delen’ trouwens. Je huurt dan van een particuliere eigenaar.
In ons uitgebreide dossier vind je alle artikelen over campers & caravans. Meer achtergrondinformatie over campers vind je ook bij AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
Auto-expert
Waarom mogen nieuwe auto’s met één koplamp rijden?
Bij moderne auto’s wordt soms automatisch een van de twee koplampen uitgeschakeld. Mag dat zomaar, vraagt lezer William van der Valk zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
Camper kopen? Met deze tips van experts maak je de beste keus
Het kampeerseizoen is geopend en dit jaar is de camper populairder dan ooit. Wil je ook zo’n huis op wielen? Een ANWB-expert en een camperbouwer geven tips. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
-
-
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag ik met mijn camper op de vrachtwagenstrook?’
,,Mijn kampeerauto weegt 5600 kilo en ik mag dus niet harder dan 80 km/u rijden. Mag of moet ik ook gebruikmaken van zo’n speciale vrachtwagenstrook?”, vraagt lezer Hans Barendrecht. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste vouwfietsen
Ingenieus in te klappen, en vaak rijden ze nog soepel ook: e-vouwfietsen. Fabrikanten proberen ze steeds lichter te maken, want je moet ze de auto of de trein in kunnen tillen. Lastige taak, want een accu alleen al is best zwaar. Soms zijn deze fietsen dan ook nog niet geschikt voor intensief - bijvoorbeeld dagelijks - gebruik. Maar vaak ook wel. Hieronder introduceren we ook dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van e-bikes: Kees Bakker, alias TestKees, consumentenvoorlichter van de Fietserbond. Zijn reviews staan bij de keurmerken Best getest en Beste Koop. Tester Arjen van Stel, die jaarlijks op de hoogte probeert te blijven van de ontwikkelingen, probeerde eens zo’n vouwfiets.