Volledig scherm
© Didier Lebrun

Wie rijdt de autonome auto straks dood?

Vraag & AntwoordAutospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail naar auto@ad.nl.

Autonome auto's halen veel van hun gegevens uit allerlei sensoren, zoals de radar. Maar hoe gaat het straks als de computer keuzes moet maken in noodsituaties? Rijdt hij dan zijn eigen bestuurder dood of die andere?

-Ad Seelt

Dat is een dilemma waar ook de bestuurder van vlees en bloed voor kan worden gesteld. Autofabrikanten werken er op dit moment hard aan, en investeren ook miljarden, om met kunstmatige intelligentie de auto straks dezelfde afweging te laten maken zoals mensen dat nu doen. De verwachting is echter dat de computer de komende jaren nog slimmer wordt dan de mens en sneller kan denken en handelen. Bovendien wordt er alles aan gedaan om met zelfrijdende auto's ongevallen zo veel mogelijk en in elk geval vroegtijdig te voorkomen. Al zal het natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten zijn.

  1. Ongeluk met een zelfrijdende auto: wie is er verantwoordelijk?
    Video

    Ongeluk met een zelfrijden­de auto: wie is er verantwoor­de­lijk?

    Nooit meer zelf sturen én een verkeer zonder ongelukken! Het ideaal van de zelfrijdende auto klinkt als twee futuristische vliegen in één klap. Google, Tesla en Uber zijn afzonderlijk experimenten gestart om dit te realiseren. De grote vraag is: wie is verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt? Chauffeur, monteur of auto? Dr. Merel Noorman (Tilburg University) geeft antwoord in een nieuw college van Universiteit van Nederland*.