In december 2017, met zware sneeuwval in het hele land, waren de winterbanden niet aan te slepen.
Volledig scherm
PREMIUM
In december 2017, met zware sneeuwval in het hele land, waren de winterbanden niet aan te slepen. © Ron Jenner Fotografie

Winterbanden, geldklopperij of noodzaak?

Zijn winterbanden geldklopperij van de autobranche, of bieden ze ’s winters extra veiligheid op de weg? De discussie laait hoog op door een Britse bandentest waaruit blijkt dat ze in ons klimaat niet zo veel nut hebben, tenminste als het niet sneeuwt.

Het lijkt het ultieme onderzoek: banden testen op een overdekt circuit in Finland waar de weersomstandigheden tot op de graad beheerst worden. En wat blijkt: all-seasonbanden en zomerbanden doen het beter dan winterbanden in een Brits en vergelijkbaar Nederlands klimaat. Het leidde na publicatie op AD.nl in heel het land tot hoongelach en verhitte discussies bij het koffie-apparaat. ,,Heb je het gelezen? Winterbanden zijn nutteloos, het is oplichterij!’’ De discussie is niet nieuw, ieder najaar staan autofora er vol mee.

  1. Nieuwe Audi A3 Sportback getest: luxe lobbes met een dure levensstijl
    VIDEO / RIJ-IMPRESSIE

    Nieuwe Audi A3 Sportback getest: luxe lobbes met een dure levens­stijl

    Wie alleen een auto koopt om van A naar B te komen zonder nat te worden, zal niet snel een Audi kopen. Je gaat voor een model met de vier ringen op zijn neus omdat je iets extra’s wilt: een aparter design, meer gadgets en luxe, een hoger kwaliteitsgevoel. Op veel punten past de nieuwe Audi A3 Sportback (die meteen ook als vierdeurs ‘Limousine’ verschijnt) precies bij wat je van dit automerk verwacht: met zijn markante ontwerp is hij meteen herkenbaar als Audi, zijn prachtig gevormde en gebouwde interieur straalt klasse uit en je kunt hem voorzien van allerlei moderne opties. Tot zover veel goed nieuws.