Volledig scherm
ter illustratie © ANP XTRA

Aanvullend onderzoek voor De Kattendans Bergeijk

BERGEIJK - Bergeijk gaat nader onderzoek verrichten naar de haalbaarheid van de verbouwing van theater De Kattendans en het realiseren van 3 bioscoopzalen.

VVD-raadslid Bart Verhagen is nog het meest stellig in het afwijzen van een bioscoop in Bergeijk. Donderdagavond tijdens de raadsvergadering maakte hij dat duidelijk. "Het is een ridicuul plan", zei hij. "De Bergeijkse bioscoop krijgt concurrentie van 3 commerciële instellingen in Veldhoven, Eindhoven en Lommel." 

De gemeente gaat ervan uit dat de 3 zalen 100.000 bezoekers per jaar trekken. Kan dat wel, vroeg Verhagen zich hardop af. "En dat in een dorp met 18.000 inwoners." Hij kon zich om die reden ook niet vinden in een vervolgonderzoek. Ook raadslid Frank Smit (RFS) gaf aan dat Bergeijk niet zit te wachten op een bioscoop.

Mark Verhoeven (LPB) zag dat anders. "Het is niet verstandig van de VVD dit voorstel van tafel te vegen. Dit geeft ons straks meer informatie om een meer gedegen beslissing te nemen."

Aantrekkelijk
Het CDA steunt het onderzoek, de raad uiteindelijk ook. Bergeijk heeft De Kattendans en de bioscoop nodig om aantrekkelijk te blijven. "We willen tenslotte geen krimpgemeente worden", aldus CDA-raadslid Frans Kwinten. Zijn fractie heeft met de huidige gebruikers gesproken. Die geven aan dat er een gebrek aan ruimte is. 

Kwinten gaf ook een rekensommetje. Het gemiddeld bioscoopbezoek in Nederland is afgelopen jaar toegenomen van 1,8 naar 2,4 per persoon. "Dan kom ik in Bergeijk aan 43.000 bezoeken en in De Kempen aan 192.000 bezoeken." 

Er moet sowieso geïnvesteerd worden in De Kattendans, onderstreepte wethouder Thomas van Hulsel. Het gebouw is versleten. Eerder had Verhagen het college verweten achter het Kattendansbestuur aan te lopen. "Het is niet zo dat wij de rode loper hebben uitgelegd voor dat bestuur", verweerde Van Hulsel zich. "Wij lopen er niet likkebaardend achteraan."

Bestaansrecht
Verder onderzoek is volgens hem een belangrijke stap. "De Kattendans heeft een zeer gewaardeerde functie. Het staat er niet voor niets, het heeft bestaansrecht."

Het is nog maar de vraag of er een bioscoop komt. "Dat wij daar op aansturen heeft u nog nergens kunnen lezen", antwoordde Van Hulsel Verhagen. Deze betwijfelde dat. "U doet onderzoek naar een bioscoop. Dat doet u toch niet voor niks?" Van Hulsel hield voet bij stuk: "Wij onderzoeken dat als mogelijke inkomstenbron om de kosten te drukken." 

Het CDA is evenmin al voor 100 procent overtuigd dat de bios er moet komen. "Maar daarvoor dient juist dat onderzoek", was Kwintens betoog. 

Kempen