Volledig scherm
Bart Verhagen © Patrick Wiercx

Bart Verhagen verruilt VVD Bergeijk voor lokale partij

BERGEIJK - Het VVD-raadslid Bart Verhagen verlaat zijn partij. Hij kan zich niet vinden in het landelijke en provinciale VVD-standpunt dat voor herindeling pleit. Op termijn sluit hij zich aan bij de Lokale Partij Bergeijk (LPB). BRES, één van de voorlopers van LPB, is begin jaren zeventig opgericht door zijn grootvader. 

Verhagen zit deze raadsperiode nog wel uit als VVD-raadslid. ,,Ik heb het hoofdbestuur laten weten dat ik niet herverkiesbaar ben bij de volgende raadsverkiezingen”, zegt hij. ,,Ik heb een goede relatie met het bestuur. Ik blijf VVD-lid en zal er provinciaal en landelijk ook op stemmen. De VVD heeft mij netjes behandeld en mij een kans geboden. Daar ben ik dankbaar voor.”

Zelfstandig

De Bergeijkse gemeenteraad stelt zich op het standpunt dat de gemeente zelfstandig moet blijven. ,,Vanuit de Bergeijkse gemeenschap krijg ik die signalen ook”, zegt Verhagen. ,,Als Bergeijks raadslid heb ik er geen vrede mee dat ik dan vóór herindeling zou moeten zijn omdat ik van de VVD ben.” Ook met de wijze waarop de VVD in de provincie zich opstelt richting de boeren, heeft hij moeite.

In goed overleg heeft Verhagen besloten te blijven tot de verkiezingen. ,,Als er zaken voorbijkomen waarbij het voor mij lastig wordt in de raad, maak ik daar afspraken over met het bestuur.” Hij heeft contact opgenomen met de LPB. Die heeft hem met open armen ontvangen, aldus Verhagen. Het is aan die partij om te beslissen of Verhagen op de kandidatenlijst komt voor volgende jaar.

Lintje

Zijn grootvader Toon Verhagen, in Bergeijk beter bekend als Toon van Karel Lamm, was wethouder in Bergeijk. ,,Opa heeft destijds ook een lintje voor zijn verdiensten gekregen. Daar is nog een leuke anekdote over. Toen de burgemeester in de raad aankondigde dat ‘Toon Verhagen’ een lintje zou kregen, waren er raadsleden die niet wisten wie dat was. Ze kenden hem alleen als Toon van Karel Lamm, de naam van zijn stiefvader.”

Kempen