Volledig scherm
© Thinkstock

Bergeijk aan de slag met technisch onderwijs

BERGEIJK - Bergeijk gaat actief werk maken van het verzoek van ondernemers om technisch onderwijs naar de gemeente te halen. Wethouder Stef Luijten zegde dat dinsdag toe in de commissie Grondgebiedzaken. 

Luijten wil ook nader bekijken welk aandeel de bedrijven daar zelf in zouden kunnen hebben. Wat het onderwijsdeel betreft neemt hij contact op met het Pius X-College in Bladel, dat heeft aangegeven mee te willen werken. 

Commissielid Ruud Das (VVD) vindt het belangrijk dat de ondernemers meedenken en zelfs een cruciale rol spelen. Hij stelde voor dat de gemeente ook eens goed gaat kijken bij de ambachtsschool van Lommel. Hij had in deze krant gelezen dat Pius X een handreiking deed en had daar waardering voor. Zijn collega Peter van Hoof (CDA) wees ook op de samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. ,,We zijn een voorstander van scholing, maar we zien ook nogal wat beren op de weg." Hij lichtte dat verder niet toe. 

De Bergeijkse ondernemer Roland Vereijken was inspreker namens de bedrijven. De industrie in de regio zit te springen om gekwalificeerde vakmensen, gaf hij aan. ,,We leren de kinderen die van de basisschool komen veel algemeen vormende vakken. Maar er zijn nu eenmaal kinderen die erg graag met hun handjes werken. Zoals zo'n oude lts vroeger werkte, dat missen we. De industrie zoekt mensen die al vroeg een keuze voor techniek maken."

Wethouder Luijten legde uit dat er gesprekken gaande zijn met scholen binnen Brainport over dit thema. ,,We kijken gezamenlijk naar de mogelijkheden." Of de school in Lommel een rol kan spelen, bekijkt hij nog.