Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Bergeijk in de clinch met Vestia om huurwoningen

BERGEIJK - Bergeijk heeft absoluut geen enkele trek in de voorstellen van Vestia. De corporatie wil de huren maximaal verhogen. Bovendien is het de bedoeling een aantal huizen te verkopen.

Beide acties zijn niet in het voordeel van de Bergeijkse huurders, vindt het Bergeijkse college van B. en W. "Als Vestia de huren maximaal omhoog gooit, gaan sommige huren door de huursubsidiegrens", zegt wethouder Thomas van Hulsel. "Dat betekent dat een aantal inwoners geen aanspraak meer kan doen op huursubsidie. Dat willen we niet."

Huurwoningen verkopen is eveneens een verkeerde ontwikkeling, constateert de gemeente. "Daarmee onttrek je woningen aan de huurmarkt. Dat willen we evenmin."

Daarbij speelt dat Bergeijk verhoudingsgewijs al weinig huurwoningen heeft. Zeventien procent van het woningaanbod bestaat uit huurhuizen.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen