Volledig scherm
Berkenheg 42. © Google streetview

'Bergeijk meet met twee maten aan Berkenheg'

RIETHOVEN - Een Riethovense is boos omdat er verschillende afspraken zijn gemaakt over gemeentegrond in één straat.

Een groenstrook houdt in een Riethovense straat de gemoederen flink bezig. De bewoonster van Berkenheg 42 vraagt er zelfs een oordeel over van de gemeentelijke bezwarencommissie. Want waarom mag de bewoner van nummer 38 wel een stukje gemeentegroen bij zijn tuin trekken en zij, twee deuren verder, niet? Voor Wilhelmine van Grotel voelt het als rechtsongelijkheid.

Ze wil daarom precies weten hoe het zit. Ze zit niet op meer tuin te wachten, zegt ze. Het gaat haar om het principe. ,,Ik ben heel alert op die dingen." Alle aanwonenden van de Berkenheg hebben voor hun voortuin een strook gemeentegroen liggen. Van Grotel heeft sinds 1996 een gebruikersovereenkomst met de gemeente. Daarin staat dat er alleen lage beplanting mag staan. Ze hoeft voor het gebruik niets te betalen. Toen ze destijds te horen kreeg dat ze het stuk niet bij de tuin mocht trekken, ging ze ervan uit dat dat voor iedereen geldt.

Onlangs informeerde Van Grotel bij de gemeente of ze op de plek van de groenstrook een parkeerstrook mocht aanleggen. Dat mocht niet, het is en blijft een groenstrook van de gemeente. Ter sprake kwam hoe de situatie twee huizen verder was. Daar loopt de tuin namelijk tot aan de straat.

Verkeerd

Ze kreeg schriftelijk antwoord. Op basis van een overeenkomst met díe bewoners is het hen toegestaan de grond als tuin te gebruiken. Dat viel op nummer 42 verkeerd. ,,Dat is rechtsongelijkheid", oordeelt Van Grotel. ,,Kennelijk gelden er voor één huis andere regels. De gemeente meet met twee maten."

Op 30 augustus vindt bij de commissie Bezwaarschriften een hoorzitting plaats over de kwestie. ,,Dit is niks persoonlijk tussen ons en anderen in de straat", zegt ze. ,,Dit gaat tussen ons en de gemeente."

Quote

Dit is niks persoonlijk tussen ons en anderen in de straat. Dit gaat tussen ons en de gemeente.

Wilhelmine van Grotel uit Riethoven

Hans van Bree en zijn gezin wonen op 38. Zijn tuin ligt er al jaren zo bij. ,,Die strook is van de gemeente. Ik ken de afspraken niet die andere mensen met de gemeente hebben. Dat interesseert me ook niet zo." Hij voelde zich wel verrast met een uitnodiging voor de hoorzitting. ,,Bij mij hebben die mensen van 42 nog nooit geklaagd. Na 21 jaar moet je niet gaan zeuren, lijkt mij zo."

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente geen vragen over deze zaak te kunnen beantwoorden. ,,Die komen tijdens de hoorzitting op 30 augustus aan de orde."

Kempen