Volledig scherm
© Thinkstock

Bergeijk trekt de portemonnee voor tal van projecten

BERGEIJK - De Bergeijkse woningeigenaar zal er blij van worden: de ozb gaat de komende vier jaar niet omhoog. Het geld is niet nodig. Reserves heeft Bergeijk nog genoeg, namelijk 16,3 miljoen. Volgens het Rijk moet de gemeente minstens over 4,8 miljoen kunnen beschikken.

De financieel zware jaren zitten erop. ,,We hebben de begroting voor komend jaar rond kunnen krijgen", zegt wethouder Thomas van Hulsel van Financiën. Met alles wat de gemeente aan zware uitgaven wil doen, staat ze volgens de berekeningen eind volgend jaar net in de plus. 

In eerder instantie had de gemeente een streep gehaald door een aantal nieuwe fietsverbindingen. In overleg met de dorpsraden is het college daar op terug gekomen. Het gaat om de volgende routes: Bergeijk-Walik, Weebosch-Luyksgestel, Westerhoven-Riethoven-Waalre en een vrijliggend fietspad voor de Stevertsebaan. 

De komende vijf jaren trekt de gemeente daar een half miljoen euro per jaar voor uit. Er staat nog niet vast wat wanneer aan beurt is. ,,Het liefst combineren we zo'n werk met een ander werk dat daar nodig is, zoals het vervangen van een riool", zegt wethouder Mathijs Kuijken. ,,Daar kijken we nog naar."

Quote

We hebben de begroting voor komend jaar rond kunnen krijgen

Thomas van Hulsel, wethouder financiën Bergeijk

De gemeente laat ook tellingen uitvoeren op de wegverbindingen om te kijken welke het beste gebruikt worden. Komend jaar komen er zeker nog twee andere verbindingen aan de beurt. Het betreft de Bisschop Rythoviusdreef. Ook het fietspad bij De Ploeg, richting Westerhoven, krijgt een opknapbeurt. 

Twaalf eigenaren

De gemeente is druk doende met de onderhandelingen voor de aankoop van grond voor de Middenweg, de nieuwe noordelijke ontsluiting voor Bergeijk richting Eersel. Gesprekken lopen met twaalf eigenaren. We hopen dat we dan met de uitvoering kunnen beginnen", stelt Kuijken. Binnenkort verschijnt een rapportage wat een nieuwe Kattendans, integraal kindcentrum en een supermarkt op 't Hof-Noord voor het parkeren in het centrum betekenen. 

De gemeente heeft ook enkel duurzaamheidsprojecten op stapel staan. Zo wordt de komende acht jaar alle openbare straatverlichting vervangen door ledlicht. Dat kost de gemeente twee ton per jaar.

Dat gaat ook gebeuren met de verlichting van de sportparken. ,,Uiteindelijk levert het een besparing op én het is mooier licht", zegt wethouder Stef Luijten. De gemeente verdubbelt de subsidie voor duurzame energie voor particulieren van 50.000 euro naar een ton.  ,,Dan maken we het voor Bergeijkenaren aantrekkelijker om aan dit soort initiatieven mee te doen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kempen