Volledig scherm
© Thinkstock

Bergeijk worstelt met affaire dronken CDA-kopstuk

BERGEIJK - Bergeijkse politici worstelen met de kwestie rond CDA-kopstuk Dorien Vervest, die eind mei opstapte nadat ze als automobilist dronken van de weg werd gehaald. Ze vinden dat ze eraan hebben meegewerkt dat de aanleiding voor haar vertrek onder het tapijt is geveegd. Voor de fractievoorzitters van de andere partijen is de affaire nog niet afgedaan. 

,,Ik word er op straat op aangesproken", vertelt Wil Rombouts van GroenLinks/PvdA. Hij zegt te snappen dat het beeld is ontstaan dat alle partijen een show hebben opgevoerd bij het afscheid van Vervest. ,,Dat we hiermee iets in de doofpot stopten, heb ik me niet gerealiseerd." Mark Verhoeven, partijleider van Lokale Partij Bergeijk (LPB) vindt dat je 'in een openbare functie niet kunt doen alsof er niets aan de hand is'.

Kussen

Bij haar afscheid in de raadszaal werd de voormalige CDA-fractievoorzitter overladen met complimenten, cadeautjes en kussen van de burgemeester. Geen enkele partij zei daarbij iets over het voorval van een paar weken eerder: Vervest werd in de auto aangehouden door de politie. Ze bleek veel te veel te hebben gedronken. Eerder die avond was ze, na een raadsbijeenkomst, bij een borrel in het gemeentehuis van Bergeijk. Half augustus werd ze veroordeeld tot een geldboete van 1.150 euro en een rijontzegging. 

Vervest zei vorige maand op vragen van het ED dat ze de fractievoorzitters persoonlijk had ingelicht over haar aanhouding. ,,Ze heeft het genoemd in een langer zeer emotioneel verhaal waarin ze zei dat ze iets stoms had gedaan", zegt  LPB'er Verhoeven. ,,Dit was wel iets meer dan een glaasje te veel, wij zijn niet volledig geïnformeerd." Hij vindt achteraf dat hij had moeten doorvragen. ,,Dat kun je ons verwijten." Dat vinden ook Rombouts en de fractievoorzitter van coalitiepartij VVD, Ineke Bergmans. 

Vertrouwenspositie

Bergmans zegt Vervest geen trap na te willen geven maar vindt wel dat het afscheid 'met stillere trom' had moeten plaatsvinden. Burgemeester Arinda Callewaert is op de dag van haar aanhouding persoonlijk door de CDA-fractievoorzitter ingelicht. Maar ook zij kwam daar in haar publieke afscheidsrede voor Vervest niet op terug. ,,Als ik dit naar buiten zou brengen, ben ik mijn vertrouwenspositie kwijt en vertelt niemand mij nog iets", aldus de burgemeester. 

Ze vindt niet dat het in de doofpot is gestopt. ,,Ik vond het afscheid niet groots of buitensporig lang." LPB en GroenLinks/PvdA kondigen aan in de eerstvolgende raadsvergadering terug te komen op kwestie, de VVD vergadert daar volgende week over. De nieuwe CDA-fractievoorzitter, Ben Groenen, zei dat bij het afscheid van Vervest 'misschien te veel is gefocust op haar inzet'. ,,We hebben vooral aan de persoon gedacht. Wellicht hadden we het anders moeten doen." Het CDA benadrukt dat het voorval onderdeel is van de bredere persoonlijke situatie van Vervest.