Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Bioscoop Bergeijk: kapitale blunder of briljante zet

ANALYSEBERGEIJK/ANALYSE - Als Bergeijk geld uitgeeft voor een bioscoop bij De Kattendans, zal dat een historische (en kostbare) vergissing blijken? Of is het een briljante zet en bespaart de gemeente zich veel geld voor vele jaren? 

Die vragen hingen boven de Bergeijkse gemeenteraad donderdag. Een echt antwoord kon niemand geven.

Aanvullend onderzoek
De inzet was een voorstel om een aanvullend onderzoek te verrichten naar de toekomst van het theater. Het gaat goed met De Kattendans. Het theater en gemeenschapscentrum trekt 100.000 bezoekers per jaar. Dat is meer dan de theaters van Valkenswaard en Eersel samen. Maar het gebouw is versleten en voor de Bergeijkse verenigingen te klein. Niets doen is geen optie.

Een verbouwing kost veel geld en daar heeft de gemeente wat op bedacht. Als Bergeijk drie bioscoopzalen toevoegt, hoeft de gemeente voor vele jaren ‘slechts’ een ton per jaar bij te passen. Dan moeten er wel minstens 100.000 bezoekers per jaar een filmpje pikken in Bergeijk. Komt de bioscoop er niet, dan start de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage ergens tussen de vier en vijf ton.

Maar niet iedereen vindt die zalen zo logisch. Bart Verhagen (VVD) trok het felst van leer. De gemeente heeft geen commerciële activiteiten te ontplooien, vindt hij. Dat is geen gemeentelijke taak en anderen doen dat beter. Bovendien is de concurrentie aan zalen groot in de regio. En draait de gemeente ook voor de verliezen op? Ook raadslid Frank Smit (RFS) hoort daar op straat de Bergeijkenaren niet warm voor lopen. Daar had wethouder Van Hulsel wel een antwoord op. Daar is dat aanvullend onderzoek voor. Als het niet verstandig blijkt, dan doen we het gewoon niet, zei hij.

Argumenten 
Maar collegepartijen CDA en LPB denken daar anders over. Geen bioscoop? Wie draait er dan op voor de tonnen extra per jaar? Bovendien heeft de gemeente een voorbeeld waar de theater/bios-combinatie goed draait. De directeur van De Kattendans is namelijk ook directeur van zo’n combinatie in Panningen. Daar lukt dat kennelijk heel goed. Het kan dus wel.

Het CDA heeft nog een argument. Bergeijk moet aantrekkelijker worden. De gemeente ligt relatief ver van het stedelijk gebied van Eindhoven, de buren Eersel en Valkenswaard liggen net iets dichter bij de snelweg. Verder heeft Bergeijk geen voortgezet onderwijs, ook al een minpunt. Een culturele hotspot als De Kattendans, inclusief bioscoop, zet Bergeijk weer wat op winst. Want dat viel in de raad ook te horen: dat hebben de anderen in de Kempen dan weer niet.   

Kempen