Volledig scherm
De Kattendans.

Bioscoop Bergeijk leidt tot problemen met parkeren bij Kattendans

BERGEIJK - Wat er met theater de Kattendans moet gebeuren, is nog niet duidelijk, maar áls er een bioscoop bij komt, betekent dat nogal wat voor het parkeren. De gemeente Bergeijk gaat ervan uit dat er dan circa 132 parkeerplaatsen bij moeten komen.

Dat staat in het raadsvoorstel dat de gemeenteraad volgende week donderdagavond bespreekt. Eigenlijk zijn er 170 plaatsen nodig, maar het theater heeft nog een restcapaciteit van 38 plaatsen. Die liggen er al. 

Ook wordt de drukte van het verkeer op de Eerselsedijk en het Hof een stuk groter. Die neemt toch al toe met de voorgenomen vestiging van de Albert Heijn op het Hof-Noord en de plannen voor een integraal kindcentrum nabij de Kattendans. Bovendien opent ook de Lidl-supermarkt aan de Meester Pankenstraat over vier weken de poorten. Ook die trekt extra verkeer aan. 

De gedachte is dat verkeer komende uit Eersel al voordat het Bergeijk binnenrijdt, naar parkeerplaatsen bij de Kattendans geleid moet worden. Dat kan door een inrit te maken achter het theater, waar nu de jeu de boulesbanen liggen.

Bioscoop

Maar dat er een bioscoop komt, is nog lang niet zeker. Aanvankelijk ging de gemeente ervan uit dat een bioscoop zou kunnen bijdragen in de exploitatie van de Kattendans in de functie van theater en gemeenschapscentrum voor het Hof. Dat blijkt niet het geval. 

Niettemin vindt het college een bioscoop wel een meerwaarde hebben voor Bergeijk. Bij externe bureaus zijn adviezen ingewonnen, maar die variëren sterk. Zo gaat het bureau ZKA uit van circa 60.000 bezoekers per jaar, zijn collega Buys van ruim 100.000 bezoekers en Plan 22 van 140.000 bezoekers. 

Daar hoort bij dat er sterke commerciële en marketingtechnische inzet gepleegd moet worden om de bioscoop goed op de kaart te zetten. Bergeijk moet bovendien uitgaan van een forse investering om alle parkeerplekken aan te leggen. 

Daar staat tegenover dat een deel van de bioscoopliefhebbers waarschijnlijk ook het dorp, de winkels en de horeca even aandoen. De parkeerplaatsen zijn bovendien overdag van nut voor winkelend publiek in het centrum. 

Het college stelt de raad daarom voor enkele varianten voor de verbouwing van de Kattendans met en zonder bios verder uit te werken. Belangrijke vragen die nog nader uitgewerkt moeten worden, zijn: wat zijn de financiële gevolgen als het aantal bezoekers tegenvalt en vanaf welk moment moet de gemeente bijpassen? 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement