Volledig scherm
© ANP XTRA

Bioscoop Bergeijk weer stap dichterbij

BERGEIJK - De mogelijkheid van een bioscoop met drie zalen in De Kattendans in Bergeijk is weer iets dichterbij gekomen. Het college van B en W heeft die variant gekozen om het theater een positieve toekomst te bieden. 

De gemeenteraad moet nog instemmen met de keuze van het college. Zes varianten zijn de revue gepasseerd. Die varieerden van niets doen tot complete nieuwbouw. 

Duidelijk is dat Bergeijk iets moet met de Kattendans. Niets doen was niet echt een optie. Het gebouw is verouderd en moet opgeknapt worden. Verenigingen zoals de KBO en de harmonie zijn sterk gegroeid. Zij worstelen met de ruimte. "Als we niets doen", zegt wethouder Thomas van Hulsel, ,,weten we dat het theater langzaam uitdooft."

Try-outs
De Kattendans heeft landelijk een reputatie voor try-outs. "Die functie houden we ook graag, maar dan moeten we meer bieden dan een versleten theater. Anders komen de gezelschappen niet meer."

In het voorstel waar het college voorstander van is, krijgt het theater een opknapbeurt. Het aantal stoelen kan van 285 naar 330.. Verder komt er bij De Kattendans een bioscoopcomplex met drie zalen van elk 110 stoelen. 

Exploitatie De kattendans
De bioscoop draagt straks gunstig bij in de exploitatie van De Kattendans, zo verwacht het college. Nu betaalt Bergeijk jaarlijks 4,5 ton mee in de exploitatie van het theater. Met de bioscoop erbij  is de gemeente 1,5 ton per jaar meer kwijt.

Dat lijkt ongunstig, maar Bergeijk moet en wil ook iets met het theater. "Zonder de bioscoop moet het theater ook opgeknapt worden", zegt Van Hulsel. "In dat geval zijn we jaarlijks 4,5 à 5 ton extra kwijt aan De Kattendans." 

De exploitatie van de bioscopen houdt de gemeente in eigen hand. Dat wil zeggen: de directie van De Kattendans gaat ook over de bioscoopzalen. "De directeur van De Kattendans is ook directeur van een dergelijk complex in Panningen. Daar zitten ook bioscoopzalen bij. Hoe meer je in eigen hand houdt, des te hoger zijn de opbrengsten", is het uitgangspunt van Van Hulsel. 

Raadscommissie en gemeenteraad aan zet 
Bovendien kent het theater al een eigen catering. "Als je die ook voor de bioscoop gaat gebruiken, is dat veel efficiënter. Een soortgelijke constructie als in Panningen willen we in Bergeijk ook."

Raadscommissie en gemeenteraad zijn nog aan de beurt. Daarna volgt een aanbestedingstraject. Als alle seinen op groen staan, zou de spade eind volgend jaar de grond in kunnen.