Volledig scherm
© Riëtte van den Boomen

Boer & Brunch bij boer Houbraken in Bergeijk

BERGEIJK - Zondagochtend wandelen allerlei genodigden het boerenerf op van boer Ad Houbraken (50) en zijn vrouw Tonny (56) en dochter Floor (11). ZLTO afdeling Bergeijk heeft vijf zondagen bij boeren in Bergeijk een Boer & Brunch georganiseerd.

"We merken dat de boeren best vaak negatief in het nieuws komen en we willen hiermee ons verhaal ventileren,"vertelt Jennifer Houbraken, portefeuillehouder Organisatie van de ZLTO Bergeijk. Voor de brunch zijn allerlei mensen uit Bergeijk met hun gezinnen uitgenodigd, zoals leden van dorpsraden, wethouder Mathijs Kuijken, een huisarts en gemeenteraadsleden.

Terwijl buiten op het gazon twee lange tafels voor de brunch worden klaargemaakt neemt Ad Houbraken vergezeld van de hond de gasten mee naar de stal waarop 58 melkkoeien (MRIJ/Holsteiner) en nog zestig jongere runderen hun plek vinden. De meeste koeien zijn al naar de wei, maar een enkeling mag nog niet naar buiten, omdat de melkrobot die nog wil melken.

"Opa Toon is met het bedrijf in 1972 na de ruilverkaveling hier aan de Berkterbeemden gestart en later is de stal in 1976 en 1989 uitgebreid. Sinds twee jaar heb ik een melkrobot die me veel werk uit handen neemt." Zijn vrouw is het daar niet mee eens: "Ad heeft soms meer contact met de robot dan met mij," zegt ze lachend.

Volledig scherm
© Riëtte van den Boomen
Volledig scherm
© Riëtte van den Boomen

Kempen