Volledig scherm
© stock.xchng

Brabant en Vlaanderen samen aan de slag met waterbeheer

WESTERHOVEN - Waterschap De Dommel en drie waterbeheerders uit Vlaanderen slaan de handen ineen om beken en stromen in het grensgebied samen te onderhouden. Doel: zorgen voor minder wateroverlast, maar ook strijden tegen de verdroging.

"Brabanders en Vlamingen moeten beter weten wat er op enkele meters van elkaar gebeurt. Het kan niet zo zijn dat we pas ontdekken dat de buren aan het baggeren zijn als bij ons het vuile water binnenstroomt. Water kent geen grenzen en dus moeten we samenwerken." Met die woorden zette watergraaf Peter Glas van De Dommel gisteren in Westerhoven namens Nederland zijn handtekening onder een overeenkomst met zijn Vlaamse collega's van de provincie Limburg (België), Watering De Dommelvallei en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Nieuwe afspraken
De afspraken betekenen onder andere dat het Nederlandse waterschap Belgische oevers gaat maaien om er voor te zorgen dat verderop de voeten droog blijven. Vlaamse beheerders doen hetzelfde. De nieuwe aanpak is nodig want de grens tussen Nederland en België volgt in Brabant maar al te vaak de loop van beekjes als de Elsenloop en de Buulder Aa. De ene oever ligt in Nederland en de andere juist in Vlaanderen. Wie is dan verantwoordelijk voor wat?

In Nederland en België beseffen ze dat afspraken niet juridisch in beton gegoten moeten zijn. Glas: "Dan verstart het systeem. We moeten niet alleen het water de ruimte geven, maar als het nodig is ook de regels."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Kempen