Volledig scherm
Betty Buijtels (links) met asielhond Truffel en Marlies de Bats met Stoer, een kruising van een Hollandse herder en een Mechelaar. Beide honden worden getraind door gedetineerden. © Jean Pierre Reijnen

Dutch Cell Dogs helpt asielhonden en gedetineerden

BERGEIJK - Met hun stichting Dutch Cell Dogs begeleiden Betty Buijtels en Marlies de Bats gedetineerden met het trainen van asielhonden. Het succes is verbluffend, zowel voor de hond als de gevangene.

Veel mensen weten niet waar ze aan beginnen als ze een hond uit het asiel in huis nemen. De hond slaapt slecht, blaft teveel of luistert niet: maar al te vaak voldoet de viervoeter niet aan de eisen van het gezin en wordt het dier binnen twee weken weer teruggebracht. „We wilden asielhonden weer hip maken, door ze goed te trainen. De combinatie met gedetineerden bleek een schot in de roos”, zegt Betty Buijtels uit Bergeijk. Samen met collega Marlies de Bats richtte ze tien jaar geleden Dutch Cell Dogs op. Het idee: opgesloten gevangenen trainen – onder begeleiding - twee keer per week opgesloten honden. „En dat is win-win”, zegt Marlies. „De trainingen hebben een zeer positief effect op zowel de asielhonden als hun gedetineerde begeleiders. We hebben zo al meer dan vierhonderd honden getraind, met een slagingspercentage van 95 %. Dat wil zeggen dat 95% van de asielhonden binnen drie maanden is geplaatst.”

Busje
Met een busje worden de zes honden opgehaald bij het asiel en naar de gevangenis gebracht. Daar wordt de gedetineerden geleerd hoe ze een hond kunnen trainen. De training duurt maximaal acht weken, daarna scheiden de wegen zich weer. Anders raken ze teveel aan elkaar gehecht. De gedetineerden houden een dagboek bij over de gedragingen van de hond, waar het asiel later weer zijn voordeel mee kan doen.

Na jarenlange ervaring met het trainen van asielhonden en hun begeleiders willen de dames hun kennis nu met een groter publiek delen. Daarvoor lanceerden ze vrijdagavond op Youtube hun eerste van een serie instructievideo’s over het trainen van asielhonden. Het is de bedoeling dat er iedere week een nieuwe video verschijnt. De serie is bedoeld voor iedereen die een hond praktische oefeningen aan wil leren, zoals zitten, liggen en het omdoen van een muilkorf.

Kempen