Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Een zee aan zonnepanelen op het dak van Montana in Westerhoven

WESTERHOVEN - Eigenaar Theo van Lierop (57) deed er net nog wat gewoontjes over, maar dat is niet terecht. Staande op het dak van zijn Montana skihal in Westerhoven strekt zich een zee aan zonnepanelen voor ons uit, 3340 stuks. Hij wijst naar een lege, smalle strook. Lachend: "Daar hadden er best nóg een paar kunnen liggen."

Het dak van Montana ziet er glimmend en imposant uit. De Bergeijkenaar heeft geen idee of we tegen het grootste aaneengesloten zonnepanelenveld van Zuidoost-Brabant aankijken. "Ik ken een bedrijf in Eersel dat er meer heeft. Maar die liggen niet allemaal bij elkaar. Laat ik het zo zeggen: er zijn zeven skihallen in het land. Ik ben daarvan de eerste met zonnepanelen op het dak." Net voor de zomervakantie heeft hij het veld aan laten leggen.

Van Lierop liep al een jaar of zes rond om iets te beginnen met zonne-energie. Zijn bedrijf is namelijk een ware energieslurper. "Al die sneeuw moet nu eenmaal gekoeld worden."

Rendabel
Elk jaar heeft hij circa 1,5 miljoen kilowattuur nodig. De investering in panelen was steeds maar niet rendabel. Dat is veranderd. Hij krijgt nu subsidie voor alles wat hij aan kilowattuur opwekt. Alleen op deze manier al zou hij zijn investering van een miljoen euro aan panelen er over een jaar of 12, 13 uit kunnen hebben. Naar verwachting gaan de panelen zo'n 25 jaar mee.

Wat er op zijn dak ligt, kan 800.000 kilowattuur opleveren. Resteren er nog 700.000 die hij moet afnemen. Helemaal gaat die rekensom niet op. "Op sommige momenten wek ik energie op die ik niet nodig heb. Die gaat naar leverancier. En soms kom ik tekort en dan moet ik aankopen. Maar wat ik niet kan is een voorraad aanleggen van wat ik te veel heb."

.

Kempen