Schrijver Arie van der Lugt in zijn schrijvershut in Luyksgestel
Volledig scherm
Schrijver Arie van der Lugt in zijn schrijvershut in Luyksgestel © Van de Meulenhof

Eerbetoon aan streekromanschrijver Arie van der Lugt uit Luyksgestel

BERGEIJK - André Oosterwijk uit Luyksgestel is groot fan van streekromanschrijver Arie van der Lugt. Hij heeft alle mogelijke moeite gedaan om oorspronkelijke spullen van zijn held  in het schrijversmuseum te krijgen. "Zijn boeken staan er, zijn telefoon, zijn oude bureau. Alles straalt hier Arie uit. Zelfs de gordijnen ruiken naar Arie."

Van der Lugt is donderdag exact 100 jaar geleden geboren in Vlaardingen. In de jaren 70 kwam hij in Luyksgestel te wonen.  Hij heeft 48 streekromans, 15 jeugdboeken en ruim 100 toneelstukken op zijn naam staan. Zijn bekendste boeken zijn 'God schudde de wateren' en 'De Kruidendokter'. Zijn eerste boek in 1945 was 'SOS Speurneus, een spannend avonturenboek voor Hollandsche jongens'. 

Bijzondere exemplaren
Het mag duidelijk zijn dat Oosterwijk een aardig deel zelf in de kast heeft staan. "In de jaren 70 en 80 was hij de best gelezen schrijver van boeken die de bibliotheek uitleende." Oosterwijk kan het met de familie van de schrijver goed vinden. Onlangs kreeg hij nog een doos met bijzondere exemplaren.  

Van der Lugt woonde bij openluchttheater De Hunnebergen in Luyksgestel, waar hij het merendeel van zijn werk schreef. Hij deed dat in zijn schrijvershut. Na zijn overlijden in 1996 stond de hut maar wat te verpieteren. Dat was Oosterwijk een doorn in het oog. 

Hij richtte met Pauline Jansen een stichting op, het comité Arie van der Lugt. Met subsidie van de gemeente kon de hut verplaatst worden achter het Bakkerijmuseum in Luyksgestel. Een opknapbeurt hoorde daar ook bij. De stichting profileert zich met dit 'kleinste schrijversmuseum van Nederland'. De entree kost een euro. 

Van alle markten thuis
De Vlaardings-Luyksgestelse schrijver was van alle markten thuis. "Hij schreef historische romans, zeeromans, van alles, en dat op een toegankelijke, aanspreekbare manier", zegt Oosterwijk. "Verder was hij niet iemand van boven de rivieren die zich in een dorp als Luyksgestel afzonderde. Een bescheiden man, maar ook een bekende in de gemeenschap. Hij hoorde bij de inboedel van Luyksgestel. Er zijn duizenden van zijn boeken verkocht. Hij kon er goed van leven."

Onderdelen in zijn werk zijn te traceren naar Luyksgestel. "Je haalt er bepaalde personen wel uit. Of thema's die speelden. Een boek als 'Herberg de drie teuten' speelt juist heel nadrukkelijk hier in het dorp. Dat is heel herkenbaar."

Van der Lugt schreef 2 boeken over kruidendokter Willem van de Moosdijk. Deze raakten landelijk bekend in de jaren 70 vanwege  zijn handel in 'geneeskundige' kruiden. Voor zijn boeken voerde Van der Lugt gesprekken met Van de Moosdijk die in de Kempen woonde. André Oosterwijk kreeg van Van de Moosdijks zoon Frans tapes met geluidsopnames van die gesprekken te leen. "Ik heb ze gedigitaliseerd. Ze komen nog wel een keer van pas." 

Plaquette
Oosterwijk en Jansen willen de geboortedatum van de schrijver niet zomaar voorbij laten gaan. Donderdag wordt er een plaquette onthuld bij de schrijvershut. Verder komt er een route tussen de nieuwe plek en de oude waar de hut ooit stond. Op dat traject worden titels van Van der Lugts boeken verstopt. 

De stichting heeft een straatnaam voor Van der Lugt aangevraagd, zowel bij de gemeente Bergeijk  als in Vlaardingen. De eerste heeft laten weten geen belangstelling te hebben. Vlaardingen is positief. Ze willen alleen even afwachten wanneer een geschikte straat zich voordoet. "Dat snap ik wel. Je zet geen Arie van der Lugtstraat midden in een bloemenbuurt."