Volledig scherm
Theo Antonis (links) en Martien Veekens bij de 650 jaar oude klok. © FotoMeulenhof

Expositie ter ere van stokoude klok Katherina in Bergeijk

BERGEIJK - De klok Katherina in Bergeijk heeft 650 jaar lang haar stem laten horen. Reden voor een feestje.

Bij de renovatie van de Hofkerk in Bergeijk zijn er in de vloer sporen gevonden die er op wijzen dat de klok in de kerk zelf gegoten is. Dat gebeurde in de late middeleeuwen vaker omdat het vervoeren van een klok grote risico’s met zich meebracht. De klok is voorzien van het opschrift +VOCOR * KATHERINA * ME * FECIT * IACOBUS * DE * HELMONT *. Dit betekent: ‘Ik heet Katherina, Jacobus van Helmont maakte mij.’

Het opschrift is aangevuld met het jaartal 1367. Toen de klok gegoten, gedoopt en geïnstalleerd werd, woedde elders in Europa de Honderdjarige Oorlog. De paus van Rome had zijn toevlucht in Avignon gezocht. Brabant werd geregeerd door hertogin Johanna. Het Kempenland was woest en ledig, het domein van schapen en hun herders.

Voorzorg
Bergeijk had toen al zijn kerk met een toren, waarvoor een eigen klok gegoten werd. De Katherina is 1,45 meter hoog, 1,55 meter breed, weegt 670 kilo en heeft een indrukwekkend stemgeluid. Door het uitblijven van onderhoud raakte de kerk in verval. De klok werd daarom in 1637 uit voorzorg uit de toren gehaald, die uiteindelijk in 1650 is ingestort. Na het bouwen van het Luihuis in 1669 kon Katherina weer van zich laten horen.

"Wij wilden dit jubileum niet stilletjes laten passeren", vertelt Theo Antonis van de Werkgroep 650 jaar Katherina. "We hebben daarom een expositie samengesteld die handelt over klokken in het algemeen en de Katherina in het bijzonder."

"We spreken van een levende klok omdat die nog steeds wordt gebruikt", zegt Martien Veekens van Heemkundekring Bergeijk. "Katherina laat nog steeds wekelijks vóór de hoogmis haar stem horen, maar ook bij bijzondere gebeurtenissen."

De tentoonstelling in de Hofkerk is te bezoeken van 16 juli tot en met 10 september voor en na de reguliere vieringen, tijdens de Teutenmarkt en Open Monumentendag. "Bezoekers kunnen Katherina wellicht ook in het Luihuis gaan bekijken", zegt Antonis, "maar wel op eigen risico." En hij wijst naar de steile en smalle trap.

Kempen