Volledig scherm
© Thinkstock

Fraude met facturen veel groter: ook meldingen uit Someren en Veldhoven

WESTERHOVEN - De brutale factuurfraude waarvan ondernemers in Westerhoven slachtoffer werden, is mogelijk veel groter. Ook uit Someren en Veldhoven komen meldingen van gedupeerden van soortgelijke fraude. Facturen die aan klanten zijn verstuurd, zijn onderschept, voorzien van andere rekeningnummers en weer op de post gedaan. Het geld komt vervolgens bij criminelen terecht.

Op deze vorm van fraude, die landelijk vaker voorkomt, lijken banken en PostNL vooralsnog geen grip te hebben. Ook bij de oplichting die afgelopen dagen in Westerhoven aan het licht kwam, is de vraag door wie de rekeningnummers zijn veranderd. Er is een landelijk onderzoek gestart.

Zwendel
De Westerhovense ondernemer Ferry Theuws, die de zwendel op het spoor kwam dankzij een oplettende boekhouder van een klant, trok bij de politie en PostNL aan de bel. Van iemand van het postbedrijf kreeg hij maandag bezoek om over de zaak te praten. Een beveiligingscamera van Theuws is ook gericht op de postbus waarin de rekeningen werden gepost. Er zijn dus beelden van de postmedewerker die de facturen van de gedupeerde Westerhovense ondernemers heeft opgehaald. "Die beelden zijn niet bekeken", meldt Theuws. PostNL heeft hem laten weten dat een 'interne beveiliger; van het postbedrijf de beelden nog zal komen bekijken. Maar PostNL zei desgevraagd 'dat het aan de politie is om beelden te beoordelen'.

Banken
Banken controleren niet of namen en rekeningnummers met elkaar corresponderen. Het zou zorgen voor te veel vertraging in het betalingsverkeer. De Fraudehelpdesk, vraagbaak en adviseur voor burgers en bedrijven, liet eerder al weten het te betreuren dat banken die controle niet uitvoeren. Ook PostNL doet een dergelijke oproep aan de banken.

Alertheid
PostNL vraagt burgers en ondernemers om niet zomaar te betalen als rekeningnummers op facturen plotseling wijzigen. Het advies is om eerst contact op te nemen met de afzender als een factuur een sticker, stempel of een handgeschreven tekst bevat met een gewijzigd rekeningnummer.

Kempen