Volledig scherm

Geen stroomdraad voor zwijnen rondom voetbalvelden in Bergeijk

BERGEIJK - De Bergeijkse gemeenteraad  heeft geen zin in wilde zwijnen die door de bossen en over de paden en akkers trekken. Maar stroomdraad plaatsen rond de voetbalvelden, dat gaat de raadsleden te ver. 

PvdA-raadslid Wil Rombouts bracht het onderwerp in de raadsvergadering donderdag aan de orde. Er is nu voor schade aan sportvelden door zwijnen geen regeling voor vergoeding. Hij vroeg een adequate bescherming van de sportparken. 

Volgens wethouder Mathijs Kuijken zouden de zwijnen en ook het probleem er niet eens moeten zijn. De provincie gaat uit van een nulstand van zwijnen. Maar ze zijn er wel. ,,Wellicht dat bij de handhaving niet de juiste middelen worden ingezet", opperde hij.

Dorien Vervest (CDA) riep het college op de zorgen met de provincie te delen. ,,De zwijnen zitten op de sportvelden, lopen over de bospaden, de akkerbouw lijdt eronder. De toeristische bedrijven klagen erover." De wethouder gaf aan dat te doen. 

Gazon
Mark Verhoeven (LPB) vulde nog aan: ,,Als een zwijn zijn neus in de grond stopt, komt hij er pas aan het einde van het gazon uit. Laat een zwijn een nacht zijn gang gaan op het sportpark en je kunt een maand niet meer voetballen." Een hek helpt niet, meende hij. ,,Wat ze pas echt vervelend vinden, is stroomdraad." 

Gerbert van der Mierden (CDA) reageerde daar vinnig op: ,,Stroomdraad rond voetbalvelden waar de F-jes en de mini's rondlopen. Mag ik zeggen dat ik dat geen goed idee vind?"  

Raadslid Frank Smit (RFS) kwam met een andere oplossing : ,,Wilde zwijnen, die moet  je opeten. Ze zijn heerlijk."