Volledig scherm
ANP

'Geest van Driek' hangt over Bergeijk

BERGEIJK - Grensgemeente Bergeijk houdt vast aan zelfstandigheid en blijft faliekant tegen grote herindeling in de Kempen. Waarom toch?

Wie vindt dat Bergeijk maar moet fuseren met andere Kempengemeenten, heeft aan André Janssen uit Weebosch ginne gemakkelijke. ,,Het wordt maar groter en groter. Wat heb ik nou met Reusel en Eersel? Straks kunnen we nog naar Eindhoven als het zo doorgaat." Het komt recht uit zijn hart. De Weeboschenaar zegt iets dat velen in de gemeente Bergeijk onderschrijven. Een zelfstandig Bergeijk lijkt heilig. Aansluiten bij een ander is onbespreekbaar. En nog iets: ,,In een grote gemeente wordt veel meer geld versmorst dan in een kleine."

Goede financiën
Financieel staat de gemeente er uitstekend voor. Als grootgrondbezitter heeft ze meer dan 100 miljoen euro bos- en landbouwgebied. In de politiek is het CDA dominant. De partij heeft met negen van de zeventien zetels de meerderheid in de raad. De band met het verenigingsleven, de sportclubs, de dorpsraden en de scholen is groot. ,,Wij geloven in een bestuur dat dicht bij de inwoners staat", zegt CDA-fractievoorzitter Dorien Vervest. ,,Het voorzieningenniveau in onze dorpen is goed. We doen lokaal waar dat kan en schalen op waar dat niet kan." Daarin past samenwerking met anderen. Fuseren tot één Kempen leidt tot een gemeente met 28 kernen, heeft ze al uitgerekend. ,,Wat heeft een wethouder dan nog met een vereniging in een van die 28 dorpen? Voor welk probleem is schaalvergroting een oplossing? Ik heb het niet gevonden."

Geest van Driek
De kleine en dienende gemeente was hét adagium van de vorige burgemeester (tot en met 2015) van Bergeijk, Driek van de Vondervoort. De 'geest van Driek' waart nog altijd over de Bergeijkse velden. De 'kleintjes' gaan veel zorgvuldiger met hun geld om, vond hij altijd. Bovendien is de sociale cohesie groter. Een fusiegemeente als Meijerijstad vond Van de Vondervoort onbegrijpelijk. De samenhorigheid verdwijnt, het bestuur staat op afstand en voor de inwoners wordt het duurder. In Bergeijk bel je de wethouder en krijg je hem dezelfde dag nog te spreken.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

Kempen