Volledig scherm
Camping De Paal in Bergeijk. © Ronald Otter

Golfbaan bij De Paal in Bergeijk dichter bij realisatie

BERGEIJK - "Ja, het heeft lang geduurd", bevestigt Harrie Martens van camping De Paal in Bergeijk. Met de plannen voor een golfbaan bij De Paal is hij al tien jaar bezig. Maar de aanhouder wint. Het ontwerp-bestemmingsplan is klaar en ligt ter visie op het gemeentehuis van Bergeijk.

De golfbaan komt aan de Eerselsedijk te liggen, ten noordwesten van de camping zelf. De eerste fase betreft een negen-holesbaan aan de campingkant van de Eerselsedijk. De tweede fase, nog eens negen holes, komt aan de andere kant van de Eerselsedijk te liggen. Als alles mee zit, zou de aanleg van fase een in het voorjaar van volgend jaar kunnen beginnen. 

De Paal heeft alles op alles gezet om de lichten op groen te krijgen. "Je krijgt met nogal wat instanties te maken", zegt Martens. Hij is de grondlegger van het bedrijf en adviseur van zijn kinderen die de directie voeren. "We hebben alle spelregels in acht genomen. Dat hoort ook zo." 

Dopheide

Op speciale plekken op de golfbaan komt dopheide. "Dat gedijt goed en van oudsher stond het er ook. Het gebied heet niet voor niets Bergerheide. Met het plaatsen van hei gaan we terug naar de oorsprong", aldus Martens.

Adviesbureau Van Nierop uit Walik heeft het ontwerp gemaakt. "Het is een ingreep in het landschap", zegt ecoloog Léon van Nierop. "Er verdwijnt agrarische grond, maar er komt natuur voor terug. Daarin ligt grond waarop golf gespeeld kan worden, dus dat is een dubbel voordeel." 

Bufferzone

De komst van de nieuwe weg die Bergeijk 't Loo en de Waterlaat verbindt met Eersel, vroeg nog wat extra aanpassing van de golfbaan. Op zich 'botsen' beide plannen niet. "Tussen de nieuwe weg, als hij er eenmaal ligt, en de golfbaan ligt een groen buffergebied van vijftig à honderd meter. Dat is best groot", zegt Van Nierop. "In Limburg doe ik dit werk ook. Daar hebben we het over bufferzones van acht meter. Zoals we dat in Bergeijk oppakken is dus het echte werk."

De golfbaan komt deels in het bos te liggen. Van Nierop: ,,Dat is bij de Eindhovensche Golf in Valkenswaard ook zo. Je zal zien: dat is een hele mooie combinatie."

Op 23 oktober wordt in de raadszaal van het gemeentehuis een informatieavond gehouden over de golfbaan. De avond begint om 19.30 uur.