Volledig scherm
Sponzen her en der verspreid gevonden in Bergeijk. © Facebook

'Hondeneigenaren opgelet!' Sponzen lijken expres verspreid op grasveld in Bergeijk

BERGEIJK - 'Kijk uit, honden aangelijnd!' Gemeente Bergeijk waarschuwt woensdagmiddag alle hondeneigenaren, omdat er sponzen zijn gevonden naast stukken brood op een grasveld achter De Kattendans. Honden vinden ze lekker ruiken en eten ze op, maar kunnen daaraan doodgaan. 

Een paar mensen van de gemeentelijk Werkvoorziening (WVK) vonden de sponzen en sloegen meteen alarm. Ze lagen in hele stukken en kleinere stukken verspreid naast stukken brood op het grasveld. Het lijkt erop dat iemand bewust dit zo heeft neergelegd om honden ernaartoe te lokken. 

Lekkere geur

Door sponzen te bakken in frituurvet - of ze op een andere manier een geur te geven - krijgen ze voor honden en katten een lekkere reuk en smaak. Maar eenmaal in de maag zwelt de spons op door het maagsap. Als het meezit wordt het dier misselijk en braakt het de spons weer uit. Als dit niet lukt kan het zorgen voor een afsluiting van de maag of verstopping verderop in het darmkanaal. Dit gaat gepaard met hevige buikpijn en is levensbedreigend. Voor kleine honden en katten kunnen kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Vuilniszak vol

Volledig scherm
Sponzen en brood gevonden in Bergeijk. © Gemeente Bergeijk

De mensen van WVK hebben de sponzen en stukken brood bij elkaar geraapt. Uiteindelijk werd er een vuilniszak vol gevonden. De gemeente heeft hierover contact opgenomen met de politie. De gemeente vraagt hondeneigenaren 'extra alert te zijn en honden voorlopig aangelijnd te houden'.