Volledig scherm
Sponzen her en der verspreid gevonden in Bergeijk. © Facebook

'Hondeneigenaren opgelet!' Sponzen lijken expres verspreid op grasveld in Bergeijk

BERGEIJK - 'Kijk uit, honden aangelijnd!' Gemeente Bergeijk waarschuwt woensdagmiddag alle hondeneigenaren, omdat er sponzen zijn gevonden naast stukken brood op een grasveld achter De Kattendans. Honden vinden ze lekker ruiken en eten ze op, maar kunnen daaraan doodgaan. 

Een paar mensen van de gemeentelijk Werkvoorziening (WVK) vonden de sponzen en sloegen meteen alarm. Ze lagen in hele stukken en kleinere stukken verspreid naast stukken brood op het grasveld. Het lijkt erop dat iemand bewust dit zo heeft neergelegd om honden ernaartoe te lokken. 

Lekkere geur

Door sponzen te bakken in frituurvet - of ze op een andere manier een geur te geven - krijgen ze voor honden en katten een lekkere reuk en smaak. Maar eenmaal in de maag zwelt de spons op door het maagsap. Als het meezit wordt het dier misselijk en braakt het de spons weer uit. Als dit niet lukt kan het zorgen voor een afsluiting van de maag of verstopping verderop in het darmkanaal. Dit gaat gepaard met hevige buikpijn en is levensbedreigend. Voor kleine honden en katten kunnen kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Vuilniszak vol

Volledig scherm
Sponzen en brood gevonden in Bergeijk. © Gemeente Bergeijk

De mensen van WVK hebben de sponzen en stukken brood bij elkaar geraapt. Uiteindelijk werd er een vuilniszak vol gevonden. De gemeente heeft hierover contact opgenomen met de politie. De gemeente vraagt hondeneigenaren 'extra alert te zijn en honden voorlopig aangelijnd te houden'. 

  1. Pieter van den Broek winnaar Cultuurprijs Bergeijk op eerste verregende uitmarkt
    PREMIUM

    Pieter van den Broek winnaar Cultuur­prijs Bergeijk op eerste verregende uitmarkt

    BERGEIJK- De eerste Uitmarkt in Bergeijk beleefde een wervelende start met maar liefst dertig verenigingen, individuen en vrijwilligers die zondagmiddag op diverse locaties in het dorpscentrum lieten zien dat Bergeijk een echt kunstenaarsdorp is met vele creatieve geesten in haar midden. Pieter van den Broek (27) werd aan het einde van de festiviteiten door wethouder Stef Luijten onderscheiden tot winnaar van de eerste Cultuurprijs Bergeijk. De oorkonde en het geldbedrag van duizend euro werden onder luid applaus in De Kattendans aan hem uitgereikt.

Kempen