Volledig scherm
Kinderen in Bergeijk luisteren aandachtig naar het lijdensverhaal. © ed

Kempisch Kamerkoor en Concerto Barocco voeren deel Johannes Passion op voor kinderen Bergeijk

BERGEIJK - 220 kinderen van de bovenbouw van zes basisscholen in Bergeijk kregen donderdagmiddag in het theater van camping De Paal de Johannes Passion van Bach voorgeschoteld. In aangepaste vorm wel te verstaan, want de oorspronkelijke versie duurt bijna twee uur.

,,Ze vroegen aan die apostelen of ze Jezus kenden. Ze hadden gehoord dat hij een beetje op Freek Vonk leek."

Verhalenverteller Bastiaan de Zwitser had van tevoren gezegd dat hij zich aardig aan het lijdensverhaal zou houden. Maar een kleine aanpassing bleek zijn publiek zeer te waarderen. 

Muziek
Bovendien werd het geheel gebracht als een verteld verhaal, waarbij om de paar minuten het Kempisch Kamerkoor en muziekgezelschap Concerto Barocco muzikale stukken op zich namen. 

Dat leverde ondanks het moeilijke thema en de nu en dan zware muziek een afwisselend stuk op waar de meeste kinderen plezier in hadden. Voor aanvang vroeg dirigent Kees Wouters de kinderen of ze de naam 'Bach' kenden. De helft van de vingers kwam omhoog. Rovers: ,,Ah, daar doet mijn muzikantenhart goed." 

Ricardo de Kok van basisschool Sint Willibrordus in Bergeijk hoorde daar ook bij. Voordat de uitvoering begon, vertelde hij dat hij de naam 'Bach' kende van een plastic speelgoednijlpaard waar muziekjes uit komen. ,,Daar stonden knoppen met 'Bach' of 'Mozart' erop geschreven", zegt hij. ,,Daar ken ik Bach van." 

Geweldig
Bastiaan de Zwitser bracht zijn verhaal op aansprekelijke manier. ,,Sommigen vroeger vonden Jezus geweldig, maar er waren er ook die hem helemaal niks vonden. Dat merk je nog wel."   

Het verhaal sloot met het sterven van Jezus. ,,Tot op de dag van vandaag praten de mensen daar nog steeds over", aldus de verhalenverteller. Hij vroeg de kinderen wat die zouden kunnen doen om de wereld wat beter te maken. 

De antwoorden varieerden tot plastic opruimen, bomen planten, en geld geven om iemand te redden. ,,Je zou al kunnen beginnen met iemand helpen met huiswerk", aldus de Zwitser.  

Zielig
De kinderen hadden de voorstelling leuk gevonden, zeiden Matt en Koen van basisschool De klepper in Luijksgestel. ,,Ik vond alleen dat het een beetje zielig eindigde", aldus Koen. 

Hun schooljuf Carlijn van den Oever had veel waardering voor het initiatief. ,,Ze hebben er veel werk van gemaakt. Het is aangepast voor kinderen. Wij zijn een christelijke school, dan mag je op zo'n moment als nu best iets van het lijdensverhaal mee krijgen." 

Kempen