Volledig scherm
September vorig jaar vloog een Letse man, stomdronken, uit de bocht in Luyksgestel. De auto doorboorde de gevel van de woning waar Harrie van der Heijden lag te slapen en dodelijk werd verwond. © Bert Jansen

Letse man krijgt 2,5 jaar cel voor dodelijk ongeluk Luyksgestel

DEN BOSCH - Aigars G. een seizoenswerker uit Letland, krijgt 2,5 jaar cel en vier jaar rijontzegging omdat hij in september vorig jaar Harrie van der Heijden (75) doodde door dronken en veel te hard door Luyksgestel te rijden. Hij vloog uit de bocht en doorboorde de gevel van het huis van het slachtoffer. 

Tijdens de rechtszitting bleek dat Aigars 3,5 maal teveel had gedronken en ruim honderd kilometer per uur reed. Zelf zegt hij (27) dat hij de avond ervoor zes cocktails had gedronken en hooguit 70 kilometer per uur reed. Even later twijfelde hij daar aan, hij wist niet precies hoe hard hij reed omdat hij met zijn bijrijdster kletste. Volgens de officier van justitie  was de man  'straalbezopen rijdend, gewoon gelanceerd'.

De rechtbank vindt zonder meer bewezen dat hij veel te hard reed, minstens honderd waar hij vijftig mocht rijden. Ze laat zich niet uit over de cocktails. De man wist in ieder geval dat hij gedronken had en is toch achter het stuur gekropen. Wat verder meetelt is dat hij voor het eerst in die BMW reed en ondertussen zat te praten.

Tranen

Quote

Het gat in onze harten vele malen grote is dan het gapende gat in de gevel.

Nicht van Harrie van der Heijden.

De rechtbank vindt dat hij juridisch gezien 'zeer onvoorzichtig' reed, dat is de een-na-zwaarste categorie van de Wegenverkeerswet. Officier van Justitie Patrick van Hees had vier jaar cel gevraagd, met vijf jaar rijontzegging. Dat vond de rechtbank te veel, mede omdat de man een blanco strafblad heeft en tijdens de zitting oprechte spijt betuigde. Hij was in tranen toen een nicht van het slachtoffer vertelde dat 'het gat in onze harten vele malen grote is dan het gapende gat in de gevel'. Ook in het vonnis wordt aangestipt hoe indringend het 'onherstelbare leed' van de nabestaanden was verwoord.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement