Volledig scherm
Marlies Janssens bij haar huis aan de Burgemeester Magneestraat in Luyksgestel. © FotoMeulenhof

Marlies Janssens woont in 'vreemd gemeentehuis' in Luyksgestel

LUYKSGESTEL - Het zijn meestal Belgen die bij Marlies Janssens aanbellen. "Ze moeten op het gemeentehuis van Bergeijk zijn en vinden het dan raar dat ik op deze plek woon. En ze vinden het ook maar een vreemd gemeentehuis."

Dat klopt ook, want Janssens woont in een gewone Luyksgestelse buurt in een vrijstaande eengezinswoning.  Ze woont op het adres Burgemeester Magneestraat 1, Luyksgestel, gemeente Bergeijk.  Op datzelfde adres maar dan in Bergeijk zelf staat het gemeentehuis. 

Twee straten
Marcel Magnee was in de oorlogsjaren burgemeester van Bergeijk, maar tegelijkertijd van de toen nog zelfstandige gemeente Luyksgestel. Er zijn twee straten naar hem vernoemd, destijds in beide gemeenten. De twee straten liggen nu in één gemeente, maar hebben een verschillende postcode. 

Marlies Janssens en haar gezin wonen drie jaar op het Luyksgestelse adres en een paar keer in de maand is het raak. Dan staat er weer iemand aan de deur die meent op het gemeentehuis te zijn. ,,We moeten er samen dan om lachen. Een enkele keer wordt iemand boos."

Brandmelder
Vervelend werd het toen een brandmelder op het gemeentehuis een (loze) brand meldde en allerlei websites een foto van het huis van Janssens erbij plaatsten. ,,Ik heb toen familie en vrienden moeten bellen dat het niet hier was."

Andersom gebeurt ook. Haar internetbestelling is al eens afgegeven op het gemeentehuis. ,,Mijn tante werkte daar toen nog. Die zag dat pakje met mijn naam erop voorbij komen.  Zij wist natuurlijk dat ik op hetzelfde adres woon, maar dan in Luyksgestel." 

Enveloppe
Ze heeft thuis ook al 'een hele dikke enveloppe' voor de burgemeester ontvangen. ,,Die heb ik maar netjes naar het gemeentehuis gebracht", zegt ze lachend. Tot echt vervelende situaties heeft het nog niet geleid. ,,Het is ook wel grappig, die verbaasde mensen voor de deur. Ik zou ook niet weten wat je er aan moet veranderen. Een andere naam voor de straat is voor veel mensen ook lastig. En of ik nou op 1 of 1a woon, dat maakt ook niet uit. Zo vervelend is het nu ook weer niet." 

Een woordvoerster van de gemeente kent het fenomeen van de twee straten. ,,Als we ons adres opgeven, zeggen we dat ze nadrukkelijk  'Bergeijk' moeten aangeven, want dat de post anders in Luyksgestel kan belanden. Als het lastig wordt, mag 'Raadhuisplein' ook. Dat is ons adres aan de achterkant."

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Kempen