Volledig scherm
© ANP

Milieuclubs en bewonerscomité Walik naar rechter om komst kippenboer

WALIK - Milieuclubs en bewonerscomité Walik stappen naar de rechter om komst kippenboer in Walik te voorkomen.

De stichting Milieuwerkgroep Kempenland Bergeijk, de stichting Groen Kempenland en het bewonerscomité Walik hebben juridische hulp ingeroepen. Ze doen dit als reactie op het nieuws van de gemeente Bergeijk dat de Veldhovense pluimveehouder Rijkers zich aan de Schaiksedijk in Walik mag vestigen op de plek waar een melkveebedrijf zat.

In een interview in deze krant zei wethouder Mathijs Kuijken dat de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan. Na een jarenlang traject heeft Bergeijk geconstateerd dat er geen redenen zijn om de kippenboer te weigeren. Het effect van vestiging is voor Walik acceptabel, vindt het college. De boer mag komen.

Oneens
De drie tegenstanders zijn het daar absoluut niet mee eens. Zij noemen de opstelling van het college zelfs schandalig. 'Volksgezondheid, leefbaarheid en milieubelangen worden volledig door het college aan de kant geschoven door CDA-wethouder Kuijken', schrijven zij in een persbericht.

Volgens de drie is Bergeijk helemaal niet verplicht om mee te werken aan de vestiging van het bedrijf. De gemeente heeft te kiezen tussen de belangen van vele honderden omwonenden enerzijds en het economische belang van één veehouder anderzijds, zo is hun stelling. Ze wijzen er op dat er in een straal van twee kilometer rond de vestigingsplaats van Rijkers 24 veehouderijen zijn gevestigd.

Longontstekingen
De drie vinden ook dat de gemeente erg laconiek doet over de volksgezondheid. 'Inmiddels zijn we al weer zoveel onderzoeken verder. Binnen een straal van duizend meter rond een pluimveehouderij blijken tien procent meer longontstekingen voor te komen. Dit onderzoek is destijds niet meegenomen in het GGD-advies. In hoog tempo worden meer gevaren van de intensieve veehouderij bekend.'

Volgens de drie tegenstanders neemt met de komst van de Veldhovense pluimveehouder het risico op allerlei ziektes toe.

Komend najaar moet kippenboer Rijkers weg zijn van zijn huidige locatie aan de Gagelgoorsedijk in Veldhoven. Dat is noodzakelijk omdat de N69, de westparallel die Valkenswaard verbindt met de A67, dwars over zijn perceel loopt. Aan het besluit dat Rijkers welkom is in Walik ging een jarenlang traject vooraf. De tegenstand van milieuclubs en het actiecomité was van meet af aan groot. Ook moest het bestemmingsplan aangepast worden, omdat Rijkers 15.000 vierkante meter nodig heeft, waar het melkveebedrijf een oppervlakte had van 9.000 vierkante meter.