Volledig scherm
Café-zaal De Gouden Leeuw aan 't Hof in Bergeijk werd juni vorig jaar overvallen door een gewapende vrouw. Die heeft alles bekend en zich onder behandeling gesteld. © Bert Jansen

OM vol lof over overvalster Bergeijk: ze maakt zelf schoon schip

DEN BOSCH - Er klonk woensdagmiddag nog net geen applaus van de advocaat en de officier in de Bossche rechtbank. Beiden waren vol lof over verdachte Bianca van den B. (34) en ook de rechters keken goedkeurend. De vrouw overviel vorig jaar een café in Bergeijk maar meldde zichzelf en spaarde zich in het strafbankje niet.

Tenger, zenuwachtig maar vooral bereidwillig zat ze kaarsrecht in haar strafbankje. Knikkend hoorde ze de tenlastleggingen aan. Dat ze half juni ’s middags in Bergeijk bij de Bruna een tas meenam. En die avond de barman van De Gouden Leeuw, vermomd, een mes voorhield en geld eiste. Ze griste achthonderd euro aan papiergeld uit de kassa. De volgende dag propte ze in een pashokje kleren in haar tas.

Het klopt allemaal, gaf ze toe. Sterker: ze had zichzelf aangegeven. Het gebeurde, zei ze, allemaal onder invloed. ,,Totaal niet weten wat je doet, iets zien en het dan gewoon meenemen.” De drugs noemde ze ’niet als smoes maar als verklaring’. Ze wil er voorgoed van af, heeft een kind, wil geen verkeerd voorbeeld zijn en verantwoordelijkheid nemen voor haar daden. Vandaar dat ze zich bij een instelling meldde en bij het eerste gesprek dit allemaal ongevraagd opbiechtte.

Dat ze aan de drugs raakte door grote problemen uit haar jeugd, beaamt ze. Maar, opnieuw: ,,Dat mag eigenlijk geen rol spelen hier. Ik had dit gewoon niet mogen doen. En normaal zou ik dit ook niet doen, dat meen ik echt en oprecht.” Volgens rapportages is ze op de goede weg, al blijft behandeling nodig.

Rotzooi

Officier van justitie Jorick Schreurs maakte complimenten, zo’n verdachte heeft hij niet vaak. En hoewel verdachten geregeld zeggen dat ze hun leven willen beteren, gelooft hij haar. Op gewapende overvallen staan jarenlange celstraffen, maar hier werkt de maximale werkstraf van 240 uur beter, vond hij, met een jaar voorwaardelijk als stok achter de deur. Tot driemaal toe benadrukte hij dat dit een uitzondering is: 'overvallen betekent zitten'. Advocaat David Penn was het volledig met Schreurs eens: ,,Ondanks alle rotzooi die ze heeft genomen is haar geweten voorbeeldig intact gebleven.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement