Volledig scherm
Jeanne Melief uit Deurne met haar muzikanten in de tuin. © Adrie Smolders

Ongedwongen flaneren, proeven, eten en drinken op Eco Natuurmarkt in Bergeijk

BERGEIJK - Terwijl de vrolijke klanken van de muziekgroep Out of Nowhere je tegemoetkomen word je vriendelijk ontvangen in de Natuurtuin 't Loo. 

Vanaf 2002 is daar de jaarlijkse Eco Natuurmarkt tussen de bloemen, planten, struiken en bomen. Organisator de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) afdeling Eersel- Bergeijk bestaat dit jaar 40 lentes en dat is reden om te vermelden, vindt organisator Mark Verhoeven die achter de bar bij De Wingerd vecht tegen het vele schuim dat in plaats van bier uit zijn tap stroomt.

Bier

Niet zomaar bier overigens, maar bier van het bier- en wijnmakersgilde Bergeijk dat even verderop langs het pad zijn eigen proefsessie heeft. Naast de tap staan de dames van de kookgroep Samen koken in de Natuurtuin. Riny Kersten vertelt dat de 15-20 vrijwilligers hiervan de seizoenen volgen en alles wat de natuurtuin oplevert verwerken in hun creaties. De aardappelwafels, courgettesoep en wortelbolletjes vinden gretig aftrek en worden smakelijk verorberd op het tuinterras. Jeanne Melief uit Deurne heeft zojuist haar Groene Godin weggezet voor een kleine pauze. Met de muzikanten van Out of Nowhere maakt ze telkens een ronde over de slingerende paden van de natuurtuin. "Ik had eerst een rode maar die is 20 jaar geleden in Hannover gestolen nadat ik daar uit het water was gekomen en hij stond te drogen. Met dezelfde kop heb ik toen een groen gewaad gemaakt en noemen we die hier Groene Godin." Zij trekt al 20 jaar rond met haar visueel theater, zoals ze het zelf noemt. 

Kinderen

De weinige kinderen die tussen de volwassenen flaneren vinden het ook prima in de tuin. Lukas Stolp (13) vindt het leuk om hier te zijn. Hij was hier al een keer eerder met zijn moeder en zusje. "Ik vind het leuk. Er is veel te doen en ik heb al de groentesoep, een ijsje, een appelflap gegeten en zelf graan gemalen." Even verderop verkoopt VELT ook moerbei compote, snijbiet en pastinaak. Alles uit de natuurtuin die er op dit moment op zijn best uitziet. Vier bakkers uit Bergeijk bakken in een mutserdoven vers brood. De ecologisch bewuste mens geniet deze middag van het versgemaakte eten, drinken en de ongedwongen sfeer die de Eco Natuurmarkt uitstraalt.