Volledig scherm
© Lars Smook

Opvallend veel hennepafval gedumpt rond Bergeijk

BERGEIJK - Al achttien keer lagen er dit jaar restanten van hennepkwekerijen in bermen en bossen rond Bergeijk. Dat is naar schatting drie keer zoveel als voorgaande jaren, constateert de politie.

De reden voor de toename is onbekend, zegt Ruben Jansen, operationeel expert van de politie in de gemeente Bergeijk. De afgelopen jaren werd er zo'n vijf keer per jaar hennepafval in het buitengebied gevonden.

Dumpingen
Als het aantal opgerolde hennepkwekerijen al iets zegt over de activiteiten van wietcriminelen in de gemeente, biedt ook dat aantal geen aanknopingspunt; dit jaar vond de politie pas twee kwekerijen. In 2014 en 2015 waren dat er respectievelijk vijf en zes. Veertien van de achttien dumpingen dit jaar lagen dichtbij en aan beide kanten van de Burgemeester Aartslaan en Maaij, ten zuiden en zuidoosten van Bergeijk, vlakbij de Belgische grens. Mogelijk is het gedumpte afval afkomstig van kwekerijen uit België, oppert Jansen daarom. "Maar dat is puur gissen."

Opruimkosten
Het afval bestaat uit potgrond, potjes en restanten van hennepplanten en vormt geen groot milieurisico. Jansen: "Ook de opruimkosten vallen mee. Het gaat allemaal gewoon bij het grof vuil." Het is de politie naast de vervuiling dan ook vooral te doen om de criminele wereld die schuilgaat achter het hennepafval. Jansen hoopt dat ze er door alerte bewoners een keer snel genoeg bij zijn om de daders op te kunnen pakken.

Kempen