Volledig scherm
De historische plaetse aan de Boshovensestraat in Riethoven. © Adrie Smolders

Plaetsen in Riethoven en Walik opgeknapt

RIETHOVEN - De werkzaamheden in het centrum van Riethoven zijn ten einde, maar de Kernraad Riethoven heeft nog een aantal plaatsen gevonden die een opknapbeurt verdienen; plaetsen welteverstaan.

Plaetsen zijn driehoekige stukken grond waarop vroeger het vee verzameld werd om daarmee als een kudde naar de weiden te gaan of met schapen naar de hei. Riethoven en Walik kent drie van deze historische driehoekige grasveldjes, die in andere provincies brinken worden genoemd.

De beroemdste is die van Walik, waarop ook ter herinnering aan de uit Walik afkomstige bisschop van Ieper, Rythovius, (Maarten Bauwens) de Rythoviusbank staat. Ook in de Kapelstraat en in de Boshovensestraat zijn deze plaetsen duidelijk herkenbaar. Bij de Stevertsebaan is nog een grasveldje, maar dit is geen plaetse, maar ontstaan door de herinrichting van deze straat.

De gemeente Bergeijk, de heemkundeverenigingen ‘Van Rijthoven toen tot Riethoven nu’ en ‘Rijthovens Ouw Getög’ en de Kernraad Riethoven werken samen om het historisch karakter van deze vier plaetsen zichtbaarder te maken.

Op Boshoven en aan de Kapelstraat wordt daarom een historisch landbouwwerktuig geplaatst en op Walik wordt een fietsenrek geplaatst en het Rythoviusbankje opgeknapt. Bij alle plaetsen komen borden met historische informatie over die plek. De werkzaamheden worden deze zomer uitgevoerd na overleg met de buurtbewoners.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement