Volledig scherm
Het gemeentehuis in Bergeijk. © ED

Politiek positief over mogelijke komst technisch onderwijs naar Bergeijk

BERGEIJK - De Bergeijkse politiek staat in principe welwillend tegenover de komst van technische opleidingen op vmbo-niveau in het dorp. Wel is er verder onderzoek nodig om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Bergeijkse ondernemers hebben daar bij de gemeente Bergeijk om gevraagd. Het Pius X-College in Bladel wil graag meedenken wat er kan. Were Di in Valkenswaard wacht nog even af waar het Bergeijkse college mee komt. Beide scholen hebben al dergelijke opleidingen. 

LPB

Volgens raadslid Sonja Wagemans (Lokale Partij Bergeijk) juicht haar fractie de ontwikkelingen toe. ,,Wij zijn zeer positief. Het is erg belangrijk dat er mogelijkheden komen voor het volgen van praktijkgericht onderwijs. De markt wil dat. Leerlingen hebben er behoefte aan dat dit dichtbij huis kan. Hier staat volgens ons de markt om te springen." 

VVD

Ook de VVD is positief, zo reageert raadslid Twan Jansen. ,,Wij verwachten dat het goed is voor scholieren en bedrijven. Er wordt een goede bijdrage geleverd aan de economie." De VVD vindt dat er nader onderzoek moet komen. ,,Er komt meer bij kijken, want je begint niet zomaar een school. Zo willen we graag weten of het beeld dat ondernemers hebben bij zo'n school ook aansluit bij wat een school kan bieden. Voor de gemeente is er ook een rol,  want die moet zorgen voor huisvesting."

Jansen vraagt om een gezamenlijk overleg met Pius X, de ondernemers en de gemeente. ,,Dan kan er samen gekeken kan worden naar de haalbaarheid voor alle partijen."

GroenLinks-PvdA

GroenLinks-PvdA vindt dat er serieus naar kansen gekeken moet worden. ,,Ik zie wel problemen", zegt fractievoorzitter Wil Rombouts. ,,De bedrijven vragen om een lts, maar zo'n school bestaat allang niet meer. Wat vragen ze dan precies en hoeveel leerlingen willen dat. Wat zijn de kosten? Willen de ondernemers meebetalen? Maar we gaan zeker met een amendement komen in de volgende raadsvergadering om te zien wat mogelijk is." 

CDA

CDA-fractievoorzitter Ben Groenen vindt dat het signaal van de ondernemers serieus genomen moet worden. ,,Het is goed dat zij aangeven dat "ze die behoefte hebben. Er zou een mooie wisselwerking kunnen ontstaan tussen scholieren en bedrijven. Misschien zou je op locatie les kunnen geven. Daar zitten kansen. Er zullen ook best haken en ogen zijn, maar laten we dat eerst maar nader onderzoeken."