Volledig scherm
Ferry Theuws bij de brievenbus waar de facturen worden verstuurd © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

PostNL schrikt op van factuurfraude; brieven bedrijven Westerhoven vervalst

WESTERHOVEN - Vier ondernemers in Westerhoven zijn doelwit geworden van factuurfraude. Het is niet uitgesloten dat meer bedrijven zijn gedupeerd. PostNL stelt een onderzoek in.

Is je brief of factuur in veilige handen als je die eenmaal hebt toevertrouwd aan PostNL? Niet altijd, zo hebben vier ondernemers op bedrijventerrein de Leemskuilen in Westerhoven ontdekt. Facturen van hun bedrijven zijn op dezelfde manier vervalst en bij diverse klanten in de regio bezorgd. Daarbij zijn hun eigen rekeningnummers vervangen door nummers van ING en ASN Bank. Er loopt nu een landelijk onderzoek.

Schade
Door de oplettendheid van een attente boekhouder van een klant van Elektro Theuws kon de fraude snel worden ontdekt. Voor eigenaar Ferry Theuws bleef de schade daardoor 'beperkt': één klant had een rekening van ruim 3.000 euro al betaald. Dat geld is voor Theuws nu verloren – tenzij de politie de dader achterhaalt. "De andere klanten heb ik op tijd kunnen waarschuwen, anders was ik in totaal 60.000 euro kwijt geweest." Voor hoeveel geld de andere bedrijven zijn gedupeerd is onbekend.

De beveiligingscamera van Elektro Theuws staat toevallig gericht op de openbare brievenbus aan de Leemskuilen, waar alle betrokken ondernemers tot voor kort altijd hun brieven op de post deden. Eigenaar Ferry Theuws weet wanneer de betrokken facturen op de bus zijn gedaan, en kan de beelden van die dag terugzien. "Af en toe zie je mensen een brief posten, collega-ondernemers. Dan komt er een medewerker van PostNL met zijn busje en leegt de brievenbus. Dat is alles. Dus de facturen zijn door die persoon eruit gelicht of het is in het postsorteercentrum gebeurd."

Aan de grote klok
Voor zover nu bekend zijn ook Luxlight, Esco en nog een ander bedrijf getroffen. Het vierde bedrijf wil geen publiciteit. Ferry Theuws kiest ervoor om de zaak wél 'aan de grote klok te hangen'. "Ik wil dit kenbaar maken aan zoveel mogelijk mensen: Let op, het is niet zo dat je brief altijd ongeschonden zijn eindbestemming bereikt.'

Toen Theuws de fraude vorige week bemerkte heeft hij meteen aangifte gedaan en banken, gemeente Bergeijk en PostNL gewaarschuwd. Theuws: "Ook PostNL neemt dit hoog op. Ze willen niet dat hun goede naam te grabbel wordt gegooid." Maandag komen ze bij hem langs om meer te horen.

PostNL gaf zondagavond aan nu nog niet te kunnen reageren op vragen van het ED. Eerst is verder onderzoek nodig.

Kempen