Volledig scherm
Werk van Esther Claus en Isabelle Roskam, te zien in Gallery Elzenhoeve in Luyksgestel. © Rob Schoonen

Recensie: Tussen realisme en abstractie in Luyksgestel

RECENSIELUYKSGESTEL - Amper dertien weken geleden zijn ze begonnen met samenwerken. Iets eerder troffen ze elkaar op een kunstbeurs in hun woonplaats Amsterdam en was er een klik. Koffie volgde en niet veel later het besluit om samen kunst te gaan maken. Zoals gezegd, dat was niet eens dertien weken terug. 

En nu al hangt de kersverse galerie van Frank van der Ham vol met hun werk. Dat mag een titanenklus worden genoemd.

Dat vinden Isabelle Roskam en Esther Claus eigenlijk ook wel, maar ze zijn vooral ongelooflijk enthousiast. En dat is niet zo vreemd want waar Claus er een tamelijk realistische schilderstijl op nahoudt, is het handschrift van Roskam niet anders dan abstract-expressionistisch te noemen. Dat is nogal een tegenstelling. En om dan tóch samen te gaan werken, dan moet er wel sprake zijn van een bijzondere chemie.

Die zie je vooral terug in de doeken waar de twee letterlijk hebben samengewerkt. Dat begon bij een doekje van twee rode uien van Claus waar vervolgens Roskam mee verder ging. En zo verder, een keer of acht en toen was het klaar. En zijn de twee uien voorzien van blauwe en witte lijnen die het werk een ietwat magische draai geven. De gezamenlijke inspanning wordt zoiets als een symbiose in een doek waarin een makreel wordt gecombineerd met uiteenspattende kleuren die zich prima blijken te verhouden tot de kleuren in de vis. Alsof het zo hoort. Dat zegt veel over de kwaliteit van dit werk.   

Expo Esther Claus en Isabelle Roskam. Gallery Elzenhoeve, Elsendijk 1, Luyksgestel. Za en zo 13-17 uur. Tot 1 mei.