Volledig scherm
Zo moet de ecologische verbindingszone eruit komen zien. © NVT

Ruim baan voor parelmoervlinder, bandheidelibel en wulp in Bergeijk en Eersel

BERGEIJK/EERSEL - De aanleg van de ecologische verbindingszone levert wandelaars langs de Run een aantrekkelijker gebied op.

De natuur krijgt een kans langs de Run op het traject Zandhoef-Eerdbrand. Deze ecologische verbindingszone (EVZ) is een gezamenlijke klus van Waterschap De Dommel en de gemeenten Bergeijk en Eersel.

Het 3,25 kilometer lange traject, dat niet ver van de Weebosch begint en doorloopt tot aan de Eerdbrand (nabij Lage Heide) op Eersels grondgebied, is al eerder door de provincie aangewezen als ecologische verbindingszone. Deze zone vormt de schakel tussen de natuurgebieden De Kempen en het Dommeldal.

,,Langs de Run wordt ter breedte van ongeveer 25 meter een 'nat kralensnoer' ontwikkeld", vertelt Maurice de Wit, assistent-projectleider van Waterschap De Dommel. ,,Dit houdt in dat er poelen en moerasachtig terrein worden gecreëerd, onderbroken door diverse soorten begroeiing zoals bloemrijke zones."

Hoge eisen
Bij de keuze van de soorten beplanting is rekening gehouden met de natuurlijke omgeving van bepaalde diersoorten. ,,De diersoorten waarvoor de EVZ wordt ingericht zijn de levendbarende hagedis, de heikikker, de bandheidelibel, de veldparelmoervlinder en de wulp die zich hier op den duur kunnen vestigen", zegt De Wit. ,,Deze dieren stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. Als deze dieren zich hier goed thuis voelen, kunnen er ook soorten leven die minder hoge eisen stellen aan hun leefomgeving."

Het gebied is straks openbaar en dus toegankelijk voor bijvoorbeeld voetgangers. ,,De ontsluiting voor wandelaars en andere recreanten is niet apart aangelegd, maar gaat via het schouwpad dat voor het waterschap nodig is voor onderhoud", vertelt Monique Claassens, beleidsmedewerker bossen, landschap en natuurterreinen van de gemeente Eersel. ,,Het gebied wordt voor recreatie zeker aantrekkelijker."

Waterschap De Dommel zal dit najaar beginnen met de aanleg van de EVZ en hoopt daarmee in het voorjaar 2018 gereed te zijn. Daarna worden de terreinen overgedragen aan de gemeenten Bergeijk en Eersel. Zoals het er nu naar uitziet, zal het onderhoud van de EVB door de aan het gebied grenzende boeren worden gedaan, in overleg met de Natuurvereniging Kempenland. Op die manier worden zij betrokken bij de instandhouding van de nieuwe natuur.

Kempen