Volledig scherm
Duo Van Dansewinkel © Adrie Smolders

Sfeervolle jaarmarkt Riethoven met verrassende acts

RIETHOVEN - Terwijl elders in de regio de jaarmarkten worden opgeheven bloeit die van Riethoven als nooit tevoren. In het dorpscentrum is het druk; de terrasjes zijn uitgebreid tot over het gehele Dorpsplein en overal staan mensen met elkaar en de standhouders te praten.

Vrolijke kinderen met een ijsje lopen langs de kraampjes en Die Stallfreunde uit Wintelre spelen stemmige Moravische en Tsjechische muziek. In totaal meer dan 2.500 mensen bevolken het centrum volgens het organiserende Riethovens Harmonie Corps.

Parcours

Hondensportvereniging Mijn hond als vriend uit Riethoven heeft bijna het gehele middenterrein van de Brouwerswei bezet voor haar parcours waarop acht honden en ook nog vier politiehonden een parcours afleggen met hun baasjes. Lid Sonja Antonis vertelt dat de vereniging 200 leden telt, terwijl Ilse de Beijer op hetzelfde moment met haar bordercollie Juna het parcours bijna feilloos aflegt.

Langs de Molenstraat is de kraam van Rijthovens Ouw Getôg opgesteld. Jan Cremers vertelt dat ze dit jaar teruggekeerd zijn met hun spullen in Riethoven. Vooral de werkende machines zoals de bijna honderd jaar oude maispoler en de maalmolen trekken veel belangstelling. Bij de kiosk staat het Wasvrouwke uit Veldhoven.

Verzamelingen

Maria Erven uit Veldhoven begon tien jaar geleden met deze uit de hand gelopen hobby in het verzamelen van allerlei wasgerei uit de afgelopen honderd jaar. In ouderwetse sarakleding, zoals ze het noemt, staat ze te glunderen en beantwoordt ze de vragen over alle spullen van de marktbezoekers. "Ik heb sommige dingen gekocht, maar vaak krijg ik het ook aangereikt van de mensen," vertelt ze. 

Hoe van blokken hout handzaam kachelhout wordt gemaakt laat even verderop een man zien die het hout aan het klieven is. Hij heeft al veel vragen gehad om het in de aanhanger opgestapelde gekliefde hout maar naar hun adres te brengen. 

Volledig scherm
Het Wasvrouwke © Adrie Smolders

Op de markt trekt ook het duo Van Dansewinkel uit Heeze-Leende rond. In een oranje hesje en met elk een kliko trekt dit muzikale duo bestaande uit Eric Jaspers (zang en accordeon) en Will Vermeer (zang, gitaar en mandoline) over de Riethovense jaarmarkt. Het publiek danst spontaan op hun vrolijke muziek. Helaas zijn dit jaar de bekende in de mutserdoven gebakken broden niet op de markt aanwezig. Henk van Herk van het organiserende RHC vertelt dat helaas de bakker en zijn knecht door ziekte dit jaar niet konden bakken, terwijl vanmorgen al vóór de opening van de markt mensen vroegen om het vermaarde brood. De gezellige terrasjes en vele versnaperingen maakten dit helemaal goed. 

Volledig scherm
Houtsnijwerk Frans van Kruijsdijk © Adrie Smolders
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement