Links organisator Hans Schellens, midden wethouder Thomas van Hulsel en rechts Jan Burgmans.
Volledig scherm
Links organisator Hans Schellens, midden wethouder Thomas van Hulsel en rechts Jan Burgmans. © A Ndrekempen

'Stoelenbeeld' in Ploegpark Bergeijk onthuld

BERGEIJK - In het Ploegpark in Bergeijk is vrijdag het beeld ‘Zitten is een werkwoord’ door wethouder Thomas van Hulsel onthuld. 

In 2017 stond Bergeijk in het teken van 100 jaar De Stijl, de kunststroming waartoe ook Gerrit Rietveld behoorde. Tijdens het Ploegfestival was er de zogenaamde Stijlparade waarvoor de stoel als uitgangspunt diende.

Hofmanheide Creatief werd door de organisatie benaderd om na te denken over een beeldhouwwerk passend bij het thema Zitten is een werkwoord. Beeldhouwers, aangesloten bij het collectief, hebben daartoe ideeën aangeleverd. Het uiteindelijk gekozen ontwerp is van Jan Bakermans. ,,Het beeld is opgebouwd uit meerdere stoelen, maar is één geheel”, zegt hij. ,,Het idee ontstond toen ik thuis wat stoelen tegen elkaar aan zag staan. Ik vind het een mooi en sterk ontwerp.”

Hard werken

Een steen van 2.600 kilo Portugees marmer is bij Hofmanheide door enkele beeldhouwers voorbewerkt. ,,Het was voor mij vooral heel hard werken”, zegt Cil Mandigers, een van de beeldhouwers. Tijdens het Ploegfestival hebben tien beeldhouwers aan het beeld gewerkt. ,,Op zich een hele opgave”, zegt Hans Schellens, de man achter Hofmanheide Creatief, ,,kunstenaars werken in de regel alleen.” Ine van Vroenhoven, een van de beeldhouwers, erkent het ‘eigenwijs zijn’ van kunstenaars. ,,Maar wij hebben gezamenlijk laten zien dat samenwerken heel goed mogelijk is.”

Quote

Het is een aandenken aan een bijzonder jaar

Wethouder Thomas van Hulsel

Het beeld is tijdens het Ploegfestival ook opgevallen bij Jan Burgmans van het in De Ploeg gevestigde Bruns. In overleg met de gemeente is besloten dat het beeld gezamenlijk wordt aangekocht en een vaste plaats in het Ploegpark krijgt. ,,Het beeld is een verbinding met het Stijljaar 2017 en met Rietveld en Ruys”, zegt wethouder Van Hulsel. ,,Het is een aandenken aan een bijzonder jaar.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement