Volledig scherm
Bergeijk - Fietspad aan de Riethovensedijk krijgt opknapbeurt © FotoMeulenhof

Vernieuwd ploegpad tussen Bergeijk en Eindhoven is start snelfietsverbinding

Het vernieuwde ploegpad moet de start zijn van de snelfietsverbinding tussen Bergeijk en Eindhoven. Deze uitspraak deed wethouder Mathijs Kuijken tijdens de inloopavond over het inrichtingsplan voor de Riethovensedijk/ploegpad maandagavond.

Omdat Bergeijk werk met werk maakt wordt het riool aangepakt en daarmee ook de Riethovensedijk zelf en het aansluitende tweeënhalve kilometer lange ploegpad richting de rotonde N397/ Riethoven. 

De Riethovensedijk wordt in de plannen zes meter breed en krijgt daarnaast als aansluiting op het door het Ploegpark slingerende Piet Bleijenburgpad een voetpad aan de zijde van de Rietveldklok richting het Ploegpark. Tussen het pad en de weg komt een haag. Ook wordt daarmee voorkomen dat bij evenementen hier geparkeerd kan worden. 

De aansluiting van de Riethovensedijk op de Meester Pankenstraat is nog onduidelijk, omdat de gemeente Bergeijk volgens de wethouder gaat bekijken wat de functie van de Pankenstraat gaat worden. Dit wordt uitgewerkt in de gemeentelijke visie Mobiliteit. Het aansluitende zogenaamde Ploegpad dat nu nog een betonnen pad is van 1,20 meter met daarnaast een zandweg voor het agrarisch verkeer krijgt straks een breedte van 2 x 2 meter met daar tussenin grasbetontegels. Het agrarisch verkeer kan ook van dit pad gebruik blijven maken. In het beton komt het profiel van de wandbekleding van het door Rietveld gebouwde monumentale Ploeggebouw terug. De plannen worden tussen oktober en april 2019 uitgevoerd. Het fietsverkeer op het Ploegpad zal geen hinder van deze werkzaamheden ondervinden, zo verzekert de wethouder. Inclusief de vernieuwing/verbetering van het riool zijn de totale kosten 1 miljoen euro.

Tijdens de informatieavond over de herinrichting in februari van dit jaar klaagden de bewoners van de Bucht over wateroverlast en veel verkeershinder door de komst van Bruns in het Ploeggebouw. Wethouder Kuijken gaf aan dat het riool in het midden van deze straat extra kolken krijgt, zodat het regenwater sneller kan worden weggewerkt. Het extra verkeer door de komst van Bruns is volgens hem te verwaarlozen met honderd extra verkeersbewegingen per dag en vijf extra woningen die bij de Ploeg worden gebouwd.

Bergeijk wil dit jaar ook nog de fietsverbinding tussen Riethoven en Walik aanleggen en in 2019 moet de fietsverbinding tussen Westerhoven en Riethoven tussen de rotonde N397 en de dorpskern van Riethoven zijn voltooid. Het geld hiervoor is al gereserveerd. In de daaropvolgende periode moet dan het laatste stukje langs de Broekhovenseweg richting Waalre worden bekeken. Tijdens de inloopavond in het gemeentehuis waren instemmende geluiden te horen van ondernemers en bewoners. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement