Volledig scherm
Wethouder Manon Theuws en leden van het netwerk Dementie Vriendelijke Gemeente. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Verwarringsdag: op zoek naar appels en begrip in Bergeijk

BERGEIJK - Bergeijk is sinds 2016 een zogenaamde Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG). Een werkgroep is al enige tijd bezig dit handen en voeten te geven; dinsdag was er op en rond 't Hof de 'verwarringsdag'.

Vanuit een marktkraam werd er foldermateriaal verstrekt en konden er vragen worden gesteld en antwoorden gegeven. Er was ook een team aanwezig dat door middel van sketches in winkels en op de wekelijkse markt dementie onder de aandacht bracht.

Appels

Zo kwam er bijvoorbeeld een dementerende dame bij de Primera binnen om appels te kopen, maar ook de Jumbo, het Kruidvat, Blokker, de Hema en Tante Thee werden met een bezoek vereerd. ,,Het gaat er om betrokkenheid te stimuleren" zegt Kim Marijnen, werkzaam bij de gemeente en lid van de DVG-projectgroep.

Toneelgroep De Verrassing uit Riethoven - ook betrokken bij de projectgroep - deed enkele sketches. ,,Het is mooi om te zien hoe de mensen reageren", zegt één van de spelers.

Bewustwording

Zowel het personeel in de winkels als eventuele omstanders worden na afloop van een sketch bijgepraat over het doel. ,,Het gaat ons om bewustwording kennisoverdracht en taboedoorbreking", legt Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk uit. ,,Eenzaamheid en isolement liggen bij dementie op de loer."

Natuurlijk is aandacht voor de dementerende van belang, maar aandacht voor de mantelzorger is minstens zo belangrijk, vervolgt Van Engelen. ,,Als je dementie verzwijgt, kun je ook niet geholpen worden."

Ogen en oren

Ook de in Bergeijk actieve dorpsondersteuners kunnen een belangrijke rol spelen, zo blijkt uit de aanwezigheid van de dorpsondersteuner van Westerhoven. Zij zijn immers de ogen en oren binnen de diverse dorpen van de gemeente.

'Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie verder stijgen. In het huidige zorgstelsel zullen zij ook langer thuis blijven wonen. Door verschillende initiatieven wordt de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare inwoners vergroot en kunnen inwoners met dementie langer mee blijven doen in de samenleving' zo schrijft verantwoordelijk wethouder Manon Theuws.

De week van 17 september is gekozen als 'week van de dementie'. In alle kernen van de gemeente Bergeijk zijn er in die week activiteiten rondom het onderwerp dementie.