Volledig scherm
Twan Jansen, raadslid CDA. © CDA

Vier CDA-raadsleden Bergeijk keren niet terug in raad

BERGEIJK - Vier raadsleden van het CDA keren niet terug in de nieuwe raad. Alleen Twan Jansen stopt uit onvrede. Fred Das, Léon Clemens en Frans Kwinten vinden dat het tijd wordt voor anderen. 

Jansen is ontevreden over de plek op de kieslijst die hem is toebedacht. Hij stond de vorige keer op negen en zou daar nu weer op staan. Jansen vindt dat geen recht doen aan zijn motivatie, ambitie en enthousiasme. ,,Ik had op een hogere plaats gehoopt. Dat is niet gehonoreerd." Omdat hij het daar niet mee eens is, heeft hij zich teruggetrokken. 

Hij gaat niet in op de vraag of hij de partij eerder al verlaat. Het CDA, met negen zetels in de raad,  kan daarmee de meerderheid in de raad verliezen.

Fred Das, die evenmin terugkomt in de raad, zegt het jammer te vinden dat Jansen vertrekt. ,,Ik ben een grote fan van Twan, maar die erkenning is kennelijk niet erg breed. Ik had hem nog wel een keer als wethouder gezien."

Das maakt volgend jaar twee perioden in de raad vol en dan vindt hij het wel welletjes. ,,Het raadslidmaatschap is tijdelijk. Je moet een keer jongeren een kans geven." Dat geldt ook voor Frans Kwinten, die straks drie perioden in de raad zit. 

Léon Clemens heeft er de meeste  jaren opzitten. Hij was raadslid van 1986 tot 1994. In 2010 schoof hij weer aan bij de raad. ,,Je moet anderen ook een kans geven", zegt hij. ,,Ik zal ze graag nog eens helpen als ze dat willen. Ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan."

Wethouder Stef Luijten wordt lijsttrekker. Wethouder Mathijs Kuijken heeft aangegeven niet op een verkiesbare plaats te willen staan. Hij is beschikbaar als wethouder. Vijf raadsleden staan op verkiesbare plaatsen. Fractievoorzitter Dorien Vervest staat op de tweede plaats. Ook de raadsleden Ben Groenen, Gerbert van der Mierden, Henk Sengers  en Elly van Montfort staan op plaatsen die een zetel kunnen opleveren. 

Nieuwe namen op de top-tien van het CDA zijn Lindy Wijnen, Björn Aarts, Fons van Hove en Peter van Hoof.  Zij zijn staan op respectievelijk plaats vijf, zes, negen en tien.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement