Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Wilde zwijnen bedreigen velden in Bergeijk

BERGEIJK - Hoeveel wilde zwijnen er nou precies binnen de gemeente Bergeijk rondzwerven is niet duidelijk. Dat ze er zijn is zeker. De zwijnen zijn ook al dicht bij de Bergeijkse sportparken gesignaleerd, met name in Riethoven en de Weebosch. Het risico dat de zwijnen op de sportparken ernstige schade aanrichten wordt als een serieus probleem gezien.

Als een sportieve zwijnenfamilie besluit een sportpark met een bezoek te vereren kan dat tot aanzienlijke vernielingen aan de grasmat leiden. Het reguliere sporten is dan niet meer mogelijk, waardoor de clubs inkomsten mislopen. Inkomsten die nodig zijn om de exploitatie rond te krijgen.

De PvdA Bergeijk, CDA Bergeijk en de LPB hebben een motie ingediend, waarin 60.000 euro wordt vrijgemaakt om de sportparken te beveiligen door plaatsing van een hekwerk. De kosten van een hekwerk zijn minder hoog dan het herstel van de grasmat na zwijnenbezoek.

Gezien de snelheid die geboden is, is zelfwerkzaamheid door de clubs maar beperkt mogelijk. Onderhoud, het voorkomen van schade en toekomstige vervanging van het hekwerk zijn de verantwoordelijkheid van de clubs.

De motie is unaniem aangenomen. In algemene zin wordt de zwijnenpopulatie als een provinciaal probleem gezien. Enkele raadsleden hebben aangedrongen om toch ook lokaal aandacht voor de zwijnen te hebben. Raadslid Frank Smit: ,,Ik verwacht niet dat het college met het geweer in de aanslag op zwijnenjacht gaat, maar wel dat het college er aandacht voor heeft.''

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement