Volledig scherm
© Thinkstock

Winkeliers blij met opknappen Burgemeester Magneestraat Bergeijk

BERGEIJK - Zeker zijn de winkeliers in de Burgemeester Magneestraat in Bergeijk blij met de toezegging dat de gemeente hun straat gaat opknappen. "Absoluut. Dat is een goede zaak", stelt Rob van Woerkum namens de zeventien ondernemers in de straat. 

Vraag is nog wel wanneer dat gebeurt. De gemeente moet er het geld nog voor bij elkaar zoeken. De toevoeging is dan ook dat Bergeijk er 'de komende jaren' mee aan de slag gaat. 

Maar een kanttekening heeft Van Woerkum ook. De gemeente Bergeijk heeft deze week besloten vast te houden aan de centrumvisie zoals die in 2015 was vastgesteld. Die houdt in: stimuleren dat winkels zich in het centrumgebied vestigen. Winkeliers die buiten dat gebied zitten en willen uitbreiden, zoals in de Magneestraat, hoeven op medewerking van de gemeente niet te rekenen. Dat was zo en, na onderzoek op verzoek van de gemeenteraad, dat blijft zo.

Bestemmingsplan

Dat er niet meer ruimte voor ondernemen komt in de Magneestraat valt in de winkelstraat minder goed. "Wij kunnen het niet juist vinden dat ondernemers geen kans krijgen om uit te breiden. Tenminste, niet op de plek waar ze nu zitten, in de Magneestraat. Ook wij hebben respect voor het bestemmingsplan, maar eventueel uitbreiden kan nu maar heel marginaal." 

De gemeente ziet Magneestraat-winkeliers graag naar het centrum verhuizen. Van Woerkum schat die kans laag in. "De ruimte die ze wensen, is er niet in het centrum."

Jammer

Volgens hem zijn er ondernemers die in hun huidige straat wel meer willen, maar dat nu niet kunnen. "Er is op deze manier geen ruimte voor grotere winkels in de Magneestraat. Wij vinden het jammer dat de wethouder bij zijn standpunt blijft."  

Dat neemt niet weg, en daarvoor gaat de vlag in top, dat een opfrisbeurt van de straat zeer gewenst is. "De splitsing met 't Hof en Molenakkers is mooi geworden, maar nu valt des te meer op dat de Magneestraat is achtergebleven", is de mening van Van Woerkum.

Ook betreurt hij dat de blauwe parkeerzone in het centrum niet doorgetrokken wordt. "Je beperkt het parkeren tot maximaal twee uur per persoon. Iemand die in het centrum werkt en overdag in de Magneestraat parkeert, houdt een plaats bezet voor iemand die wil komen winkelen." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Pieter van den Broek winnaar Cultuurprijs Bergeijk op eerste verregende uitmarkt
    PREMIUM

    Pieter van den Broek winnaar Cultuur­prijs Bergeijk op eerste verregende uitmarkt

    BERGEIJK- De eerste Uitmarkt in Bergeijk beleefde een wervelende start met maar liefst dertig verenigingen, individuen en vrijwilligers die zondagmiddag op diverse locaties in het dorpscentrum lieten zien dat Bergeijk een echt kunstenaarsdorp is met vele creatieve geesten in haar midden. Pieter van den Broek (27) werd aan het einde van de festiviteiten door wethouder Stef Luijten onderscheiden tot winnaar van de eerste Cultuurprijs Bergeijk. De oorkonde en het geldbedrag van duizend euro werden onder luid applaus in De Kattendans aan hem uitgereikt.

Kempen