Volledig scherm
Zeepsopvoetbaltoernooi in Riethoven. © Zeepsopvoetbaltoernooi

Zeepsopvoetbaltoernooi in Riethoven: fanatiek gevecht met vele slidings op het spekgladde veld

RIETHOVEN - Het is druk en gezellig op het veld naast Camping De Volmolen in Riethoven. Carnavalsvereniging De Vatvliegurz houdt daar al voor de negende keer haar jaarlijkse Zeepsopvoetbaltoernooi met deelnemers uit de Kempen en Eindhoven. 

Op de vijf velden wordt flink gestreden om de bal die vaker uit het veld dan in het veld ligt. De twee scheidsrechters op een verhoging onder de parasol gooien telkens een nieuwe blauwe of rode bal in het veld, waardoor het spel geruisloos doorgaat. Met vele slidings wordt geprobeerd over het gladde plastic veld de bal in de goal te krijgen. Acht emmers groene zeep waren nodig voor het zeepsop. 

Organisatie

John Schrijvers van De Vatvliegurz vertelt dat negen jaar geleden zijn carnavalsvereniging deze organisatie heeft overgenomen van de KPJ Waalre. "In het eerste jaar hadden we 24 teams, dat groeide in het tweede jaar uit tot 36. De  jaren daarna bleef dat constant op 48 teams." Dit jaar staan er 75 vrouwen en 125 mannen op de velden. Elk team telt met zes spelers op het 10 x 13 meter metende veld dat omzoomd is door in plastic ingepakte strobalen. Blessures komen op een bloedende teennagel of bloedneus na nauwelijks voor.
Volgend jaar neemt CV De Loltrappurz uit Riethoven de organisatie over. "Vooral om de kas te spekken," weet Floor Hoppenbrouwers van De Loltrappurz die vertelt dat De Vatvliegurz ze dan nog gaat helpen. Deze groep bestaat uit jongens en meiden tussen 14-18 jaar en bestaat als carnavalsvereniging zes jaar.

Overwinning

Ondertussen wordt er vanuit de jurywagen omgeroepen dat de nieuwe wedstrijden van start gaan. VG De Zware Mannen uit Veldhoven staat in het veld en die hebben het moeilijk met hun tegenstander. De broers David en Thomas van Lieshout van De Zware Mannen leggen uit waarom ze meedoen. David: "Leuk en gezellig om mee te doen." Zijn broer Thomas: "We zijn hier om te zuipen, maar we denken ook aan ons gewicht. Dit was onze eerste overwinning in de vijf jaar dat we nu meedoen," zegt hij trots. 

Sokken

Alle spelers gaan op hun sokken het veld in. Op het achterste veld zijn de Prutsers uit Riethoven in een fikse strijd verwikkeld met de fanatieke Peer Survival uit Eindhoven ( zie foto). Na de verloren strijd van zeven minuten zegt Erik Kropman van Peer Survival dat ze tot dusver alles nog verloren hebben, maar dat het wel een enorm leuke dag is. Dat geldt ook voor het publiek. Langzamerhand komen steeds meer mensen het terrein op gelopen. De kinderen vinden hun plezier op het springkussen en in de grote feesttent vinden de hamburgers gretig aftrek.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement