Dog’s Got Talent: hard werken voor een snoepje

VIDEOBEST - Met trappelende voetjes en stapels koekjes op hun natte snoet, gingen honden in Best zaterdagmiddag de strijd aan bij Dog’s Got Talent. Bij Dierenwinkel Berry de Bruin die voor het eerst een talentenjacht speciaal voor viervoeters organiseerde, zochten ze naar de hond die het langst op zijn achterpoten kon blijven staan of de grootste stapel snoepjes op zijn neus liet liggen.

“Doedel. Doe nou toch eens rustig.” Met engelengeduld en strenge blik probeert Romy haar hond kalm te krijgen. De bedoeling is om de hond zo lang mogelijk ‘te laten dansen’ maar iedere keer als er een snoepje tevoorschijn komt, kan Doedel zijn enthousiasme niet de baas, schrokt de beloning uit haar handen en ploft neer op vier poten. “Probeer ‘m mee te nemen door de ruimte”, krijgt ze als tip. Even lijkt het te werken, maar na zes seconden vindt Doedel het weer mooi geweest en stort zich weer ter aarde.

Eigenwijs
Bello en Loekie, de keeshondjes van familie Van Huylekom, blijken een stuk betere dansers. Alsof de vloer gloeiend heet is, trappelen ze door de ruimte. Beste tijd: 18 seconden.

“Je moet er de juiste hond voor hebben. Eentje die graag wil werken voor een beloning”, legt medewerker Rene Kastelijn uit. “Een beagle is een stuk eigenwijzer en minder volgzaam dan een keeshondje. Toch moet je met een paar uur oefenen bij iedere hond al resultaat laten zien.”

Band tussen baas en beestje
Volgens eigenaar Berry de Bruin is het belangrijk om je keffer uit te dagen. “Het draait niet om het trucje; het gaat erom dat ze je actief traint.” Volgens hem is frustratie bij iedere valse, bijtende hond de achterliggende oorzaak. “Je moet er een band mee opbouwen en ze blijven triggeren.”

Om die band tussen baas en beestje te versterken, organiseert de dierenwinkel evenementen als deze. “Maar ook een jaarlijks kerstdiner, tapasavond, of in de zomer een BBQ.” De zomer wordt standaard afgesloten met ’n hondenplons in zwembad de Dolfijn.

De winnende honden worden vandaag beloond met een verwenpakket en cursus. De verliezers hebben in ieder geval hun buik vol met koekjes.

Volledig scherm
© Berry de Bruin

Best e.o.