Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof

Man uit Eindhoven heeft zwaar hersenletsel na lancering over een dwarsligger bij Aquabest (video)

BEST - Eindhovenaar Bart van Dijk (66) dacht op 27 december bij recreatieplas Aquabest het fietspad op te rijden. Maar de weg die hij insloeg, bleek afgesloten met twee bielzen, onzichtbaar door de laagstaande zon. Sindsdien ligt hij met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis.

Een prettig winterzonnetje, bij een temperatuur van een graad of acht boven nul. Prachtig weer voor een fietstocht op 'Derde Kerstdag', moet Bart van Dijk (66) uit Eindhoven gedacht hebben. En dus peddelde hij 's middags langs visvijver Ekkersweijer naar Aquabest. Bij het begin van de Bestse recreatieplas is de verkeerssituatie wat onduidelijk. De fietsroute wordt onderbroken door de hoge hekken van Aquabest. Het nieuwe fietspad aan de overkant van de weg is echter nog niet klaar. En dus moet Van Dijk gebruikmaken van de autoweg.

Even verderop, na de ingang van Beachclub Sunrise, lijkt weer een vrijliggend fietspad te beginnen. Van Dijk stuurt naar rechts en rijdt de strook op. Door de laagstaande zon ziet hij de twee houten bielzen over het hoofd, die duidelijk moeten maken dat de weg is afgesloten. Van Dijk wordt in volle vaart over de balken gelanceerd. Hij slaat met zijn hoofd tegen de grond; een helm heeft hij niet op.

Ziekenhuis
​In het ziekenhuis blijkt de schade enorm. Een schedeldakfractuur, twee hersenbloedingen en schade aan verschillende organen. ,,De situatie daar is onveilig. Dit kan toch zo niet?", vraagt Van Dijks echtgenote Adria Ceelen zich af.

De familie Van Pelt, eigenaar van Aquabest en Beachclub Sunrise, ziet dat echter anders. ,,Het is heel vervelend voor die meneer. Maar hij rijdt hier uiteindelijk gewoon een eigen terrein op. Dit is geen fietspad, en zo staat het ook niet aangegeven. De gemeente heeft prima aangegeven dat fietsers op de rijbaan moeten rijden." En waarom dat eigen terrein slechts wordt gemarkeerd door de twee bielzen? ,,Meneer, ik heb hier geen zin in. Mensen hebben toch ook een eigen verantwoordelijkheid?"

De gemeente Best was nog niet bekend met het ongeval, maar geeft aan de situatie bij Van Pelt ter sprake te zullen brengen.

Bekijk de situatie via Google Maps:

Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof
Eindhovenaar Bart van Dijk (66) dacht op 27 december bij recreatieplas Aquabest het fietspad op te rijden. Maar de weg die hij insloeg, bleek afgesloten met twee bielzen, onzichtbaar door de laagstaande zon. Sindsdien ligt hij met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis.

Best e.o.